Kodlama, verileri ifadeler, cümleler veya paragraflar gibi yönetilebilir bölümlere ayırmayı ve bu bölümlere içeriklerine veya temel temalarına göre uygun kodlar atamayı içerir. Araştırmacılar genellikle kodları tanımlamak ve tutarlı bir şekilde uygulamak için kod kitaplarını kullanır, böylece kodlama sürecinde güvenilirlik sağlanır.
Kodlama manuel olarak veya kodlanmış verilerin organizasyonunu, geri alınmasını ve analizini kolaylaştıran bilgisayar destekli nitel veri analizi yazılımının (CAQDAS) yardımıyla yapılabilir.
Araştırmada kodlamanın temel amacı:
1. Veri Azaltma :Kodlama, toplanan büyük miktarda verinin daha yönetilebilir ve analiz edilebilir parçalar halinde yoğunlaştırılmasına ve özetlenmesine yardımcı olur.
2. Veri Organizasyonu :Araştırmacıların verileri sistematik olarak sıralamasına ve düzenlemesine yardımcı olarak analiz için belirli bilgilerin alınmasını kolaylaştırır.
3. Desen ve Temaların Belirlenmesi :Kodlama, araştırmacıların veriler içinde içgörü geliştirmek ve sonuç çıkarmak için gerekli olan yinelenen kalıpları, temaları, kavramları ve kategorileri belirlemesine olanak tanır.
4. Yorumlama :Araştırmacılar, kodlanmış verileri analiz ederek, verilerin anlam ve önemini yorumlayabilir ve üzerinde çalışılan araştırma sorularına yönelik teoriler veya açıklamalar geliştirebilirler.
5. Teoriler Geliştirme :Kodlamadan elde edilen kodlar ve temalar, araştırma bulgularını açıklayan teorik çerçevelerin veya modellerin geliştirilmesinin temelini oluşturur.
Etkili kodlama, ayrıntılara, tutarlılığa ve sistematik bir yaklaşıma dikkat etmeyi gerektirir. Toplanan bilgilerin nüanslarını doğru bir şekilde yakalamasını sağlamak için verilere dalmayı, tümevarımsal akıl yürütmeyi ve kodlama şemasının sürekli olarak iyileştirilmesini içerir.
Kodlama, gömülü teori, tematik analiz, söylem analizi ve içerik analizi gibi nitel araştırma yöntemlerinde temeldir. Araştırmacıların metinsel verileri sistematik olarak analiz etmelerine, anlamlı içgörüler elde etmelerine ve araştırma süreci sırasında toplanan ham bilgilerden bilgi oluşturmalarına olanak tanır.