1. Oda Saksıları :İnsan atıklarının toplanmasında kullanılan portatif kaplardır. Bunlar ortaçağ Avrupa'sında ve Asya'da yaygın olarak kullanılıyordu ve hizmetçiler tarafından düzenli olarak boşaltılıyordu.
2. Özellikler :Bunlar çukurlar veya fosseptikler üzerine inşa edilmiş küçük, kapalı yapılardır. Kullanıcılar çukurun üzerine çömelecek ve atıklar doğrudan çukurun içine düşecekti. Kırsal alanlarda ayrıcalıklar yaygındı ve genellikle birden fazla hane tarafından paylaşılıyordu.
3. Fotoğraf Çukurları ve Foseptikler :İnsan atıklarını toplamak ve depolamak için kullanılan yer altı tankları veya çukurlarıydı. Çöpçüler veya temizlik görevlileri tarafından periyodik olarak boşaltılıyordu.
4. Hendekler :Bazı kültürlerde insanlar yere hendekler kazar ve bunları tuvalet olarak kullanırlardı. Bu hendekler kullanımdan sonra genellikle toprak veya bitki örtüsüyle kaplanırdı.
5. Doğal Alanlar :Dünyanın birçok yerinde insanlar tarla, orman, plaj gibi doğal alanları tuvalet olarak kullanıyordu. Bu özellikle kırsal veya nüfusun az olduğu bölgelerde yaygındı.
Modern tuvalete alternatif olan bu alternatiflerin genellikle sağlıksız olduğunu ve hastalıkların yayılmasına yol açabileceğini belirtmekte fayda var. Su bazlı sifon sistemine sahip sifonlu tuvaletin icadı, sanitasyon ve hijyen koşullarını büyük ölçüde iyileştirdi.