1. Kolostomi:Kolostomi kolonda, genellikle çıkan veya inen kolonda bir açıklık (stoma) oluşturulmasını içerir. Stoma, dışkının (katı atık) geçmesine ve karına takılan bir ostomi torbasında toplanmasına izin verir. Kolostomi genellikle kolonu etkileyen bir tıkanıklık, yaralanma veya hastalık olduğunda gerçekleştirilir.
2. İleostomi:Bu tip ostomi, ince bağırsağın son kısmı olan ileumda stoma oluşturulmasını içerir. İnce bağırsak Crohn hastalığı veya kanser gibi hastalık veya yaralanmalardan etkilendiğinde gerçekleştirilir. İleostomide, sıvı dışkı veya atık madde stomadan geçerek karın üzerine takılan bir ostomi torbasına doğru vücuttan çıkar.
3. Ürostomi:Ürostomi, idrarı vücuttan yönlendirmek için bir stoma oluşturulmasını içeren bir tür idrar saptırmadır. Mesane kanseri, doğum kusurları veya idrar yolunu etkileyen diğer durumlarda yapılabilir. İki ana ürostomi türü vardır:ileal konduit ürostomi ve kıta ürostomisi.
4. Jejunostomi:Jejunostomi, ince bağırsağın bir parçası olan jejunumda stoma oluşturan bir ostomidir. Genellikle birisi normal şekilde yemek yiyemediğinde beslenmeye erişim sağlamak için yapılır.
5. Gastrostomi:Bu tip ostomi, doğrudan mideye bir stoma oluşturulmasını içerir. Ağız ve yemek borusunu atlayarak doğrudan mideye beslenme sağlamak için stomadan bir besleme tüpü yerleştirilir.
Ostomisi olan kişilerin, fiziksel ve psikolojik sağlıklarını güvence altına almak ve stomalarını etkili bir şekilde nasıl yönetip bakım yapacaklarını öğrenmek için sağlık uzmanlarından uygun rehberlik, eğitim ve destek almaları önemlidir.