Raşitizm çocuklarda vücutları yeterli miktarda D vitamini, kalsiyum veya fosfat alamadığında ortaya çıkan bir durumdur. Bu zayıf ve deforme olmuş kemiklere yol açabilir. Raşitizm en çok bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür, ancak daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.
Osteomalazi yetişkinlerde vücutları yeterli miktarda D vitamini veya kalsiyum alamadığında ortaya çıkan bir durumdur. Bu zayıf ve kırılgan kemiklere yol açabilir. Osteomalazi en çok menopoz sonrası kadınlarda ve çölyak hastalığı veya Crohn hastalığı gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde görülür.
Raşitizm ve osteomalazi arasındaki temel farklar şunlardır:
Yaş: Çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise osteomalazi görülür.
Neden: Raşitizm D vitamini, kalsiyum veya fosfat eksikliğinden kaynaklanırken, osteomalazi D vitamini veya kalsiyum eksikliğinden kaynaklanır.
Belirtiler: Raşitizm kemik ağrısına, kas güçsüzlüğüne, bacak ve kollarda şekil bozukluklarına neden olabilir. Osteomalazi kemik ağrısına, kas zayıflığına ve kırık riskinde artışa neden olabilir.
Tedavi: Raşitizm ve osteomalazi, D vitamini ve kalsiyum takviyeleri ile tedavi edilir. Bazı durumlarda raşitizmden kaynaklanan şekil bozukluklarını düzeltmek için ameliyat gerekli olabilir.
Raşitizm ve osteomalazi arasındaki farkları anlayarak sizin ve çocuğunuzun sağlıklı kemikleri korumak için gerekli besinleri almasını sağlamaya yardımcı olabilirsiniz.