Dehidrasyon, vücut aldığından daha fazla su kaybettiğinde ortaya çıkar. Bu, idrarın yoğunlaşmasına ve özgül ağırlığının artmasına neden olabilir. Dehidrasyona aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör neden olabilir:
- Yeterince sıvı içmemek
- Aşırı terleme
- İdrar söktürücü ilaçlar
- Diabetes insipidus gibi bazı tıbbi durumlar
2. Proteinüri
Proteinüri, idrarın anormal miktarda protein içerdiği bir durumdur. Bu, proteinin sudan daha yoğun olması nedeniyle özgül ağırlığın artmasına neden olabilir. Proteinüri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklanabilir:
- Böbrek hasarı
- Diyabet
- Multipil myeloma
- Preeklampsi
3. Glikozüri
Glikozüri, idrarın anormal miktarda glikoz içerdiği bir durumdur. Bu, glikozun sudan daha yoğun olması nedeniyle özgül ağırlığın artmasına neden olabilir. Glikozüri en yaygın olarak diyabetten kaynaklanır, ancak aynı zamanda aşağıdakiler gibi başka durumlardan da kaynaklanabilir:
- Böbrek hasarı
- Cushing sendromu
- Akromegali
4. Ketonüri
Ketonüri, idrarın anormal miktarda keton içerdiği bir durumdur. Ketonlar sudan daha yoğun olduğundan bu durum özgül ağırlığın artmasına neden olabilir. Ketonüri çoğunlukla açlıktan veya kontrolsüz diyabetten kaynaklanır, ancak aynı zamanda aşağıdakiler gibi başka durumlardan da kaynaklanabilir:
- Alkolizm
- Hamilelik
- Bazı ilaçlar
5. Diğer koşullar
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka durum da idrarın özgül ağırlığının yüksek olmasına neden olabilir:
- Böbrek yetmezliği
- Kalp yetmezliği
- Siroz
- Diüretikler ve kontrast maddeler gibi bazı ilaçlar