Aft yaraları:Bunlar, dilin alt kısmı da dahil olmak üzere ağzın herhangi bir yerinde oluşabilen küçük, yuvarlak ve tipik olarak beyaz veya sarı yaralardır. Aft yaraları genellikle zararsızdır ve birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir.
Herpangina:Bu, boğazın arka kısmında ve bademciklerde küçük, kırmızı kabarcıklarla karakterize viral bir enfeksiyondur. Herpangina ayrıca boğaz ağrısına, ateşe ve baş ağrısına da neden olabilir.
El, ayak ve ağız hastalığı:Bu, küçük çocukları etkileyen yaygın bir viral enfeksiyondur. Ellerde, ayaklarda ve ağızda kırmızı döküntülerle karakterizedir. El, ayak ve ağız hastalığı ateşe, boğaz ağrısına ve iştah kaybına da neden olabilir.
Ağızda pamukçuk:Ağızda ve boğazda oluşabilecek mantar enfeksiyonudur. Ağrılı olabilen beyaz veya sarı lekelerle karakterizedir. Oral pamukçuk en çok bebeklerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülür.
Alerjik reaksiyon:Bazı kişilerde belirli gıdalara, ilaçlara veya diğer maddelere tepki olarak dilin alt kısmında kırmızı şişlikler gelişebilir. Bu semptomla karşılaşırsanız, alerjeni tanımlamanız ve daha sonraki reaksiyonları önlemek için ondan kaçınmanız önemlidir.
Bazı durumlarda dilin alt kısmındaki kırmızı şişlikler daha ciddi bir tıbbi durumun göstergesi olabilir:
B12 vitamini eksikliği
Demir eksikliği anemisi
Zararlı anemi
HIV
Sjögren sendromu
Dilinizin alt kısmında geçmeyen veya kötüleşen kırmızı şişlikler yaşıyorsanız, sebebini belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir doktora görünmeniz önemlidir.