1. Tendon Kılıfı Enflamasyonu: Başparmağınızdaki tendonlar koruyucu bir kılıfla çevrelenmiştir. Tekrarlanan hareketlerle tendon tahriş olabilir ve iltihaplanabilir, bu da tendinit veya tenosinovit olarak bilinen bir duruma yol açabilir. Enflamasyon, tendonların çevredeki dokulara takılmasına veya yapışmasına neden olarak patlama veya kopma hissine neden olabilir.
2. Bağ Gevşekliği: Başparmağı yerinde tutmaktan sorumlu olan bağlar zamanla gevşeyebilir veya gerilebilir. Bu, başparmağın anormal şekilde hareket etmesine neden olabilir ve bağlar kemiklerin üzerinden kayarken bir kırılma sesine yol açabilir.
3. Kemikli Belirginlik: Bazı bireylerde, başparmak kemiği üzerindeki küçük bir kemik çıkıntısı (radyal stiloid çıkıntı) tendonlara veya bağlara sürtünebilir. Bu, başparmak hareket ettirildiğinde bir yakalama hissi ve bir çıtırtı sesi yaratabilir.
4. Tekrarlayan Hareket: Kavrama, kıstırma veya mesaj atma gibi tekrarlayan başparmak hareketlerini içeren sık yapılan aktiviteler, başparmaktaki kasların ve tendonların aşırı kullanılmasına neden olabilir. Bu aşırı kullanım iltihaplanmaya, tahrişe ve sonunda ağrıya neden olabilir.
5. Altta yatan Tıbbi Durumlar: Bazı durumlarda, başparmağın şıklatılması romatoid artrit veya gut gibi altta yatan tıbbi durumlarla ilişkilendirilebilir. Bu koşullar eklemlerde şişme ve iltihaplanmalara neden olabilir ve bu da yapışma hissine yol açabilir.
Başparmağınız sürekli çatlayıp patlıyor ve ağrımaya başlıyorsa doğru tanı ve tedavi için doktor veya fizyoterapist gibi bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Başparmak ağrınızın nedenini değerlendirebilirler ve iltihabı yönetmek ve ağrıyı azaltmak için dinlenme, buz, kompresyon, kaldırma (RICE), ilaç tedavisi veya özel egzersizler dahil uygun önlemleri önerebilirler.