Göğüs kafesi, kalbi, akciğerleri ve göğüsteki diğer organları çevreleyen kemikli bir yapıdır. Arkada omurgaya, önde göğüs kemiğine bağlanan 12 çift kaburgadan oluşur. Kaburgalar, göğüs kafesinin desteklenmesine ve nefes alma sırasında hareket etmesine yardımcı olan bağlar ve kaslarla birbirine bağlanır.
Göğüs Kafesi İşlevleri
Göğüs kafesinin aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok önemli işlevi vardır:
* Kalbi, akciğerleri ve göğüsteki diğer organları korumak
* Nefes almaya yardımcı olmak
* Üst gövdeye destek sağlamak
* Kolların ve omuzların hareket etmesine izin vermek
Göğüs Kafesi Anatomisi
Göğüs kafesi aşağıdaki kemiklerden oluşur:
* 12 çift kaburga
* Göğüs kemiği
* Göğüs omurları
Kaburgalar, omurgadan göğüs kemiğine kadar uzanan uzun, kavisli kemiklerdir. İlk yedi çift kaburga, doğrudan göğüs kemiğine bağlandıkları için gerçek kaburgalar olarak adlandırılır. Sonraki beş kaburga çifti, göğüs kemiğine doğrudan bağlanmadıkları için sahte kaburgalar olarak adlandırılır. Son iki çift kaburga, göğüs kemiğine veya omurgaya bağlanmadıkları için yüzen kaburgalar olarak adlandırılır.
Sternum, göğüs kafesinin ön kısmında yer alan yassı, kılıç şeklinde bir kemiktir. Üç bölümden oluşur:manubrium, gövde ve ksifoid süreç. Manubrium göğüs kemiğinin üst kısmıdır ve köprücük kemiklerinin (köprücük kemikleri) bağlandığı yerdir. Gövde göğüs kemiğinin orta kısmıdır ve kaburgaların bağlandığı yerdir. Ksifoid süreç göğüs kemiğinin altındaki küçük, sivri uçlu kemiktir.
Torasik omurlar, göğüs bölgesindeki omurgayı oluşturan 12 kemiktir. Kaburgalar arkadaki torasik omurlara bağlanır.
Göğüs Kafesi Kasları
Göğüs kafesi aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli kaslar tarafından desteklenir:
* Kaburgalar arası kaslar
* Diyafram
* Serratus anterior kası
* Pektoralis majör kası
İnterkostal kaslar kaburgaların arasında bulunur. Nefes alırken göğüs kafesinin genişlemesine ve daralmasına yardımcı olurlar. Diyafram, göğüs kafesinin alt kısmında yer alan büyük, kubbe şeklinde bir kastır. Nefes alırken akciğerlerin aşağı çekilmesine yardımcı olur. Serratus anterior kası göğüs kafesinin yan tarafında bulunur. Nefes alırken kaburgaların yukarı doğru hareket etmesine yardımcı olur. Pektoralis majör kası göğüste bulunur. Nefes alırken kaburgaların aşağı doğru çekilmesine yardımcı olur.
Göğüs Kafesi Hareketi
Nefes alırken göğüs kafesi yukarı aşağı hareket eder. Nefes aldığınızda göğüs kafesi genişler ve akciğerler havayla dolar. Nefes verdiğinizde göğüs kafesi kasılır ve akciğerler havayı dışarı atar.
Kollarınızı ve omuzlarınızı hareket ettirdiğinizde göğüs kafesi de hareket eder. Kolunuzu kaldırdığınızda o taraftaki göğüs kafesi genişler. Kolunuzu indirdiğinizde o taraftaki göğüs kafesi kasılır.
Göğüs Kafesi Sorunları
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere göğüs kafesini etkileyebilecek çeşitli problemler vardır:
* Kaburga kırıkları
* Kaburga çıkıkları
* Plörezi (akciğer zarının iltihabı)
* Zatürre (akciğer enfeksiyonu)
* Tüberküloz (akciğerlerin bakteriyel enfeksiyonu)
Kaburga kırıkları yaygın bir yaralanmadır ve düşme, araba kazaları ve spor yaralanmaları gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Kaburga çıkıkları daha az yaygındır ve kaburgalar normal pozisyonlarından çıkmaya zorlandığında ortaya çıkabilir. Plörezi, akciğer zarının iltihaplanmasıdır ve enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve kanser gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Zatürre akciğerlerin bir enfeksiyonudur ve bakteri, virüs ve mantarlardan kaynaklanabilir. Tüberküloz akciğerlerin bakteriyel bir enfeksiyonudur ve genellikle hava yoluyla yayılır.
Göğüs kafesinizde herhangi bir sorun varsa nedeninin teşhis edilip tedavi edilebilmesi için bir doktora görünmeniz önemlidir.