Duphaston hamilelik sırasında alınırsa aşağıdaki etkilere sahip olabilir:
* Doğum kusurlarında artış riski: Duphaston, nöral tüp defektleri (spina bifida gibi) ve yarık dudak ve damak dahil olmak üzere belirli doğum kusurları riskinde artışla ilişkilendirilmiştir. Dufaston hamileliğin ilk üç ayında alındığında bu kusurların riski en yüksektir.
* Ektopik gebelik: Dufaston, döllenmiş yumurtanın rahim dışına implante edildiği bir durum olan ektopik gebelik riskini artırabilir.
* Düşük: Dufaston, özellikle yüksek dozda alındığında düşük yapma riskini artırabilir.
Bu risklerin nispeten küçük olduğunu ve hamilelik sırasında Dufaston alan kadınların çoğunun herhangi bir sorun yaşamadığını belirtmek önemlidir. Ancak hamilelik sırasında Duphaston alıp almayacağınıza karar vermeden önce Duphaston almanın risklerini ve faydalarını tartmak yine de önemlidir.
Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız Dufaston'un sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun.
Hamilelik sırasında Duphaston kullanıyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken bazı ek noktalar şunlardır:
* İlacı aynen doktorunuzun önerdiği şekilde alın. İlacı reçete edilenden daha fazla veya daha az almayın ve reçete edilenden daha sık almayın.
* Reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar, vitaminler ve bitkisel takviyeler dahil olmak üzere, aldığınız diğer tüm ilaçları doktorunuza bildirin. Bazı ilaçlar Dufaston ile etkileşime girebilir, bu nedenle doktorunuza aldığınız tüm ilaçlar hakkında bilgi vermeniz önemlidir.
* Duphaston'un bulantı, kusma, baş ağrısı veya baş dönmesi gibi herhangi bir yan etkisiyle karşılaşırsanız derhal doktorunuzu arayın.
Duphaston doğru kullanıldığında güvenli ve etkili bir ilaçtır. Ancak hamilelik sırasında Dufaston almanın olası risklerinin farkında olmak önemlidir.