Stres, beynin hipofiz bezini kontrol eden kısmı olan hipotalamusu etkileyebilir. Hipofiz bezi daha sonra adet döngüsünden sorumlu olan yumurtalıkları kontrol eden hormonları salgılar. Bir kadın stres altında olduğunda hipotalamusu bu hormonlardan çok fazla veya çok az salgılayabilir, bu da adet düzensizliğine veya adet gecikmesine neden olabilir.
2. Kilo alımı veya kaybı
Önemli kilo alımı veya kaybı da adet döngüsünü etkileyebilir. Bir kadın çok fazla kilo aldığında veya kaybettiğinde vücudu adet döngüsünü kontrol eden hormonları yeterince üretemeyebilir. Bu, düzensiz dönemlere veya kaçırılmış dönemlere yol açabilir.
3. Tiroid sorunları
Tiroid bezi boyunda bulunan ve metabolizmayı kontrol eden hormonları üreten bir bezdir. Tiroid bezinin düzgün çalışmaması, adet düzensizliği veya adet gecikmesi gibi bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir.
4. Polikistik over sendromu (PCOS)
PCOS, doğurganlık çağındaki kadınları etkileyen hormonal bir hastalıktır. PKOS düzensiz adet dönemleri, sivilce, kilo alma ve kısırlık gibi bir takım semptomlara neden olabilir.
5. Endometriozis
Endometriozis, rahim iç yüzeyini kaplayan dokunun (endometrium) rahim dışında büyüdüğü bir durumdur. Endometriozis ağrı, düzensiz adet dönemleri ve adet gecikmesi gibi bir takım semptomlara neden olabilir.
6. Perimenopoz
Perimenopoz, bir kadının hayatında çocuk sahibi olma durumundan çocuk sahibi olmama durumuna geçiş yaptığı dönemdir. Perimenopoz, düzensiz adet dönemleri, ateş basması ve gece terlemeleri gibi bir takım semptomlara neden olabilir.
7. Bazı ilaçlar
Doğum kontrol hapları, kemoterapi ve antidepresanlar gibi bazı ilaçlar adet düzensizliğine veya adet gecikmesine neden olabilir.