Komplikasyon olasılığı aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır:
1. Babanın Rh durumu:Eğer baba da Rh negatif ise her iki ebeveynde de Rh faktörü bulunmadığından Rh uygunsuzluğu riski ortadan kalkar.
2. Önceki gebelikler:Bu ilk gebelikse, şiddetli HDN riski, annenin bağışıklık sisteminin Rh-pozitif kana karşı duyarlılığının zaten oluşmuş olabileceği sonraki gebeliklere kıyasla daha düşüktür.
3. Doğum öncesi bakımın yeterliliği:Düzenli izleme ve yönetim de dahil olmak üzere uygun doğum öncesi bakım, potansiyel komplikasyonların belirlenmesine ve önlenmesine yardımcı olabilir.
Rh uygunsuzluğunun tespit edildiği durumlarda HDN riskini önlemek veya azaltmak için Rh immün globulin (RhIg) uygulaması gibi tıbbi müdahaleler verilebilir. RhIg'nin amacı Rh-pozitif kırmızı kan hücrelerini nötralize etmek ve annenin bağışıklık sisteminin bunlara karşı antikor üretmesini önlemek, böylece fetüsü korumaktır.
Rh negatif annelerin uygun doğum öncesi bakım almaları ve Rh uyumsuzluğunu yönetmek ve sağlıklı bir hamilelik sağlamak için sağlık hizmeti sağlayıcılarının tavsiyelerine uymaları önemlidir. Doğru yönetim ile Rh uyumsuzluğuna bağlı komplikasyon olasılığı önemli ölçüde azaltılabilir.