|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Aile Sağlığı | Sağlık Gebelik
Sağlığı ve Hastalıkları

Hamileyken Ne Yenmemeli?

Sağlıklı beslenmek, hem annenin hem de büyüyen bebeğin sağlığını korumak için hamilelik sırasında özellikle önemlidir. Hamilelik üzerindeki olası riskler veya zararlı etkiler nedeniyle hamilelik sırasında bazı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. İşte kaçınılması gereken bazı yiyecekler:

1. Çiğ veya Az Pişmiş Et, Balık ve Yumurta :

- Pişmemiş veya az pişmiş etler, özellikle kümes hayvanları ve domuz eti, Salmonella ve Toxoplasma gibi zararlı bakteriler içerebilir, bu da hamilelik sırasında tehlikeli olabilecek gıda kaynaklı hastalık riskini artırır.

- Salmonella enfeksiyonu riski taşıyabileceğinden çiğ yumurtalardan da kaçınılmalıdır.

2. Pastörize Edilmemiş Süt Ürünleri :

- Pastörize edilmemiş süt, peynir ve diğer süt ürünleri, erken doğum veya düşükle sonuçlanabilecek ciddi bir enfeksiyon olan listeriyoza neden olabilecek Listeria gibi bakteriler içerebilir.

3. Merkür'de Yükselen Balıklar :

- Ton balığı (özellikle iri gözlü ton balığı), kılıç balığı, köpekbalığı ve kral uskumru gibi bazı balık türlerinde, bebeğin gelişen sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebilecek bir ağır metal olan yüksek düzeyde cıva bulunur.

- Hamile kadınlar yüksek cıva içeren bu balıkların tüketimini sınırlamalı ve somon, sardalye ve pollock gibi seçenekleri tercih etmelidir.

4. Şarküteri Etleri ve Sosisli Sandviçler :

- Şarküteri etleri ve sosisli sandviçler genellikle listeria içerir ve potansiyel listeriosis riski nedeniyle, bu yiyecekler sıcak buharlaşana kadar iyice ısıtılmadıkça bu yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir.

5. Çiğ Filizler :

- Yonca, maş fasulyesi ve yonca gibi ham filizler, Salmonella veya E. coli gibi bakterileri taşıyabileceğinden, bunların hamilelik sırasında tüketilmesi güvenli değildir.

6. Çiğ Kabuklu Deniz Ürünleri :

- İstiridye, istiridye, midye ve deniz tarağı dahil olmak üzere çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünleri, hamilelik sırasında hastalığa neden olabilecek zararlı bakteri veya parazitler taşıyabilir.

7. Bazı Peynirler :

- Brie, feta, Camembert gibi bazı yumuşak peynirler ve pastörize edilmemiş sütten yapılan bazı Meksika tarzı peynirler listeria gibi bakteriler içerebilir ve hamilelik sırasında bunlardan kaçınılmalıdır.

8. Alkollü İçecekler :

- Hamilelik sırasında alkol tüketimi fetal alkol sendromu (FAS) ve alkole bağlı diğer doğum kusurları riskini artırabilir, bu nedenle hamilelik boyunca alkolden uzak durmak çok önemlidir.

9. Fazla Kafein :

- Aşırı kafein tüketimi (genellikle günde 200 miligramdan fazla), düşük ve düşük doğum ağırlığı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Orta düzeyde kafein alımı (günde 200 miligramdan az) güvenli kabul edilebilir.

10. Yapay Tatlandırıcılar :

- Yapay tatlandırıcıların hamilelik sırasındaki güvenliği hala tartışılırken, bazı çalışmalar fetal gelişim üzerinde potansiyel olumsuz etkileri olduğunu öne sürüyor. Hamilelik sırasında yapay tatlandırıcıları sınırlamak veya bunlardan kaçınmak en iyisidir.

11. Yıkanmamış Meyve ve Sebzeler :

- Zararlı bakteri veya böcek ilacı tüketme riskini azaltmak için meyve ve sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkayın.

12. Ham Kurabiye Hamuru veya Kek Hamuru :

- Çiğ kurabiye hamuru veya kek hamuru tüketmekten kaçının çünkü bunlar çoğunlukla çiğ yumurta içerir ve Salmonella enfeksiyonu riski taşıyabilir.

13. Yüksek Miktarda A Vitamini :

- Hamilelik sırasında yiyeceklerden veya takviyelerden aşırı A vitamini alımı, doğum kusurlarına yol açabilir, bu nedenle önerilen günlük sınırlar içinde kalmak önemlidir.

14. Olgunlaşmamış Papaya :

- Olgunlaşmamış papayalar, papain adı verilen ve rahim uyarıcı etkileri olabilecek bir madde içerir. Olgun papayanın genellikle güvenli olduğu düşünülse de hamilelik sırasında olgunlaşmamış papayadan kaçınmak en iyisidir.

15. Kılıçbalığı Bifteği :

- Daha önce de belirttiğimiz gibi kılıç balığı, cıva içeriği yüksek bir balıktır ve fetal gelişimi olumsuz yönde etkileyebilir. Hamile kadınlar kılıç balığı ve civa oranı yüksek diğer balıklardan uzak durmalıdır.

Bireysel tıbbi ihtiyaçların ve diyet kısıtlamalarının değişebileceğini unutmayın; bu nedenle hamilelik sırasında sağlıklı ve güvenli bir diyet sağlamak için bir sağlık uzmanına veya kayıtlı bir diyetisyene danışmak çok önemlidir. Özel ihtiyaçlarınıza ve koşullarınıza göre kişiselleştirilmiş öneriler sağlayabilirler.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com