Narsistler sıklıkla:
- Bencil ve benmerkezci
- Kibirli ve görkemli
- Empati eksikliği
- İlgi ve beğeniye muhtaç
- Başkalarını sömüren
Sosyopatlar sıklıkla:
- Aldatıcı ve manipülatif
- Empati veya pişmanlık eksikliği
- Dürtüsel ve umursamaz
- Antisosyal
- Düşmanca ve saldırgan
Bu özellikler narsistlerin ve sosyopatların sağlıklı, tatmin edici ilişkiler kurmasını zorlaştırabilir. Birbirlerinin ihtiyaçlarını anlamakta ve karşılamakta zorluk yaşayabilirler ve sıklıkla birbirleriyle çatışabilirler. Ek olarak hem narsistler hem de sosyopatlar madde kullanımı, sadakatsizlik ve şiddet gibi yıkıcı davranışlarda bulunma konusunda yüksek risk altındadır.
Narsist bir eş ile sosyopat bir koca birlikte yaşamayı başarabiliyorsa, bireysel özelliklerini nasıl yöneteceklerini öğrenmek ve daha sağlıklı ilişki dinamikleri geliştirmek için profesyonel yardım almaları önemlidir. Doğru destekle bu bireylerin zorlukların üstesinden gelmeleri, kalıcı ve tatmin edici bir ilişki kurmaları mümkündür.
Narsist bir eş ile sosyopat bir kocanın birlikte yaşama yeteneğini etkileyebilecek ek faktörler:
- Bireysel bozukluklarının ciddiyeti. Narsist eşin narsisizmi ve sosyopat kocanın sosyopatisi ne kadar şiddetli olursa, birlikte yaşamaları da o kadar zor olur.
- Birlikte oldukları süre. Uzun süredir birlikte olan narsistler ve sosyopatlar, değişmelerini zorlaştıran davranış kalıpları geliştirmiş olabilirler.
- Çocukların varlığı. Çocuk sahibi narsistler ve sosyopatlar, çocuklarını nasıl yetiştirecekleri konusunda anlaşmaya varmakta zorlanabilecekleri için birlikte yaşamayı daha da zor bulabilirler.
- Her iki ortağın da profesyonel yardım arama konusundaki istekliliği. Profesyonel yardım almak istemeyen narsistlerin ve sosyopatların birlikte yaşamada başarılı olma olasılıkları daha düşüktür.