- Farkındalık ve empatiyi artırma :Korkunç olayların medyada yer alması, aksi halde gözden kaçabilecek konulara dikkat çekebilir ve etkilenenler için halkın sempatisini ve desteğini oluşturabilir.
- Sosyal değişimi teşvik etmek :Haber raporları, savunmasız nüfuslara yönelik daha iyi politikalar, yardım ve destek için kamuoyu baskısı oluşturarak sosyal değişim için katalizör görevi görebilir.
- Topluluk duygusu sağlama :Paylaşılan bir deneyimin medyada yer alması, acı çekenler arasında bir dayanışma ve birlik duygusu yaratarak onların daha az yalnız hissetmelerine yardımcı olabilir.
- Başa çıkma ve işlemeyi kolaylaştırmak :Bazı insanlar için, zor olayların medyada yer alması, olumsuz duygularıyla yüzleşmenin, bunları işlemenin ve bunlarla başa çıkmanın bir yolu olarak hizmet edebilir.
Öte yandan, korkunç olayların medyada yer almasının izleyiciler üzerinde kaygı, stres ve korku gibi olumsuz psikolojik etkileri olabileceğini de kabul etmek önemlidir. Bu nedenle, özellikle sıkıntıya karşı savunmasız olabilecek kişiler için medya tüketimine dikkatli ve öz bakımla yaklaşılmalıdır.