|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Aile Sağlığı | Genç Madde Bağımlılığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Alkol prego kadınını nasıl etkiler?

Hamilelik sırasında alkol tüketimi, gelişmekte olan fetüs üzerinde ciddi ve ömür boyu sürecek etkiler yaratabilir; bu da fetal alkol spektrum bozuklukları (FASD) olarak bilinen bir dizi duruma yol açabilir.

Alkolün hamile bir kadını ve gelişen fetüsü nasıl etkilediği aşağıda açıklanmıştır:

1. Plasental Bariyer:

Annenin tükettiği alkol plasentadan kolaylıkla geçerek fetüse ulaşır. Ancak fetus, alkolü etkili bir şekilde metabolize etmek için gerekli enzimlerden yoksundur ve bu da fetal kanda daha yüksek konsantrasyonlara yol açar.

2. Büyüme Gecikmesi:

Alkol fetal büyüme ve gelişmeyi bozabilir, düşük doğum ağırlığına, büyümenin engellenmesine ve beyin hasarının göstergesi olan daha küçük baş çevresine (mikrosefali) yol açabilir.

3. Merkezi Sinir Sistemi Hasarı:

Alkole maruz kalma fetal beyinde hasara yol açarak beyin hücresi gelişimini, sinir yollarını ve genel beyin yapısını ve işlevini etkileyebilir.

4. Yüz Anormallikleri:

Doğum öncesi alkole maruz kalma, pürüzsüz bir filtrum (burun ile üst dudak arasındaki oluk), ince üst dudak ve kısa burun gibi karakteristik yüz özelliklerine neden olabilir.

5. Nörodavranışsal Etkiler:

Anne karnında alkole maruz kalan çocuklar, dikkat eksikliği, hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, zayıf hafıza, dürtüsel davranış ve sosyal beceri sorunları gibi çeşitli nörodavranışsal sorunlar yaşayabilir.

6. Kardiyak Anormallikler:

Alkole maruz kalma, atriyal septal defekt (ASD) ve ventriküler septal defekt (VSD) gibi konjenital kalp defekti riskini artırabilir.

7. İskelet ve Uzuv Anormallikleri:

Fetal alkol sendromu eklem deformitelerine, uzuv eksikliklerine veya kas tonusunun azalmasına neden olabilir.

8. Artan Düşük ve Erken Doğum Riski:

Hamilelik sırasında aşırı içki içmek, düşük yapma, plasental abrupsiyon ve erken doğum olasılığını artırabilir.

9. Görme ve İşitme Sorunları:

FASD'li çocuklarda şaşılık (şaşılık) veya yakın görüşlülük gibi görme bozukluklarının yanı sıra işitme güçlükleri de olabilir.

10. Yaşam Boyu Etkiler:

Doğum öncesi alkole maruz kalmanın etkileri bireyin yaşamı boyunca devam edebilir; fiziksel sağlığı, bilişsel yetenekleri, sosyal işlevselliği ve zihinsel sağlığı etkileyebilir.

FASD riskini en aza indirmek ve çocuğunun sağlıklı gelişimini sağlamak için hamile kadınların hamilelik süresi boyunca alkol tüketiminden tamamen kaçınmaları çok önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır