|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Aile Sağlığı | bebekler Sağlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Röntgen doğmamış bebeğe nasıl zarar verir?

Röntgenler görünür ışık ve mikrodalgalar gibi bir tür elektromanyetik radyasyondur. Ancak X-ışınları görünür ışıktan çok daha kısa dalga boylarına sahiptir ve bu nedenle maddeye daha derinden nüfuz edebilir. Bu, onları vücudun içini görmek için kullanılabildiğinden tıbbi görüntüleme için yararlı kılar.

Doğmamış bebekler, hücreleri hala gelişip bölündüğü için X ışınlarının etkilerine karşı daha savunmasızdır. X ışınlarına maruz kalmak bu hücrelere zarar verebilir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere doğum kusurlarına yol açabilir:

Mikrosefali: Bebeğin kafasının anormal derecede küçük olduğu bir durum

Zeka geriliği: Bebeğin entelektüel gelişiminin geciktiği bir durum

Kanser: X ışınları lösemi ve tiroid kanseri dahil olmak üzere belirli kanser türlerinin riskini artırabilir

X ışınlarının neden olduğu hasarın miktarı radyasyon dozuna ve fetüsün yaşına bağlıdır. Radyasyonun dozu ne kadar yüksek olursa, hasar riski de o kadar büyük olur. Hamileliğin erken döneminde fetüs radyasyona maruz kalırsa hasar riski de o kadar artar.

Bu nedenlerden dolayı hamilelik sırasında gereksiz röntgen çekimlerinden kaçınmak önemlidir. Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, röntgen çektirmenin riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla konuşun.

Doğmamış bebeklerin X ışınına maruz kalma riskini azaltmanın bazı yolları:

* Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza söyleyin. Bu, doktorunuzun röntgen filminin gerekli olup olmadığına ve gerekiyorsa ne gibi önlemler alınması gerektiğine karar vermesine yardımcı olacaktır.

* Alternatif görüntüleme yöntemlerini sorun. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve ultrason, radyasyon kullanmayan iki görüntüleme yöntemidir. Hamile kadınlar için genellikle X ışınlarından daha güvenlidirler.

* Röntgen çektirmeniz gerekiyorsa radyasyon dozunu sorun. Doz ne kadar düşük olursa bebeğinizin zarar görme riski de o kadar düşük olur.

* İşlem sırasında röntgen makinesine yakın durun. Bu, bebeğinizin radyasyona maruz kalma miktarını en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

* Gereksiz röntgen ışınlarından kaçının. Buna, kesinlikle gerekli olmadıkça diş röntgeni çekilmesi de dahildir.

Bu ipuçlarını takip ederek doğmamış bebeğinizin röntgen ışınlarına maruz kalma riskini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır