Göstergesel planlama, uzun vadeli planlamanın ve ekonominin birden fazla sektörü ve sektörü arasındaki faaliyetlerin koordinasyonunun gerekli olduğu durumlarda genellikle daha etkilidir.
Bu, özellikle hükümetin kesin üretim, yatırım ve fiyatlandırma kararlarını dikte ettiği eski Doğu bloğunda uygulanan yönlendirici planlamayla tezat oluşturuyor.
Göstergesel planlama, Fransa'da 1950'lerden 1980'lerin ortalarına kadar yaygın olarak kullanıldı. Fransa, 1946'da bir ulusal planlama ajansı (Commissariat Général du Plan) kurdu. Ajans, geniş ekonomik hedefler belirledi ve özel sektör ile kamu sektörleri arasında yatırımları koordine etti, ancak çoğu ekonomik faaliyeti doğrudan kontrol etmedi. Fransız gösterge planlaması büyük ölçüde 1930'lardan beri faaliyet gösteren Hollanda Merkezi Planlama Bürosundan (CPB) ilham almıştır.
Gösterge niteliğindeki planlama kavramının kökleri sosyalist teoriye dayanıyordu. Sovyetler Birliği'nde, tüm ulusal ekonomiyi merkezi olarak planlamaya çalışan Gosplan biçiminde tezahürünü buldu. Hindistan gibi ülkelerde gösterge niteliğinde planlama, hükümetin bir dereceye kadar kontrol sağladığı, ancak sonuçta bir serbest piyasa modelinin olduğu, merkezi olmayan bir temelde denenmeye başlandı.