Amerika Birleşik Devletleri'nde iflasın önde gelen nedeni tıbbi borçtur. Bunun nedeni tıbbi bakımın pahalı olması ve birçok insanın sağlık sigortasının olmamasıdır. İnsanlar sağlık faturalarını ödeyemedikleri zaman koleksiyonlara gönderilebilirler.
Borç tahsildarları, borçlu olunan parayı toplamak için sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından işe alınır. Borcunuzu ödemenizi sağlamak için sizinle telefon, posta veya şahsen iletişime geçebilirler. Borç tahsildarlarının Adil Borç Toplama Uygulamaları Yasası (FDCPA) gibi belirli yasalara uyması gerekir.
Koleksiyonlardaki sağlık faturaları
Tahsilatlara gönderilen bir sağlık faturanız varsa bunalmış olabilirsiniz. Kredinizin zarar göreceğinden ya da aleyhinize dava açılacağından endişe duyabilirsiniz. Tüketici olarak haklarınız olduğunu ve kendinizi korumak için yapabileceğiniz şeylerin olduğunu unutmamak önemlidir.
Tahsilatlarda sağlık faturanız varsa ne yapmalısınız?
Tahsilatlara gönderilmiş bir sağlık faturanız varsa aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
1. Borç tahsildarıyla iletişime geçin. Borç tahsildarından bir bildirim alır almaz borcunuzu görüşmek üzere onlarla iletişime geçmelisiniz. Senetin bir kopyasını, alacaklının adını, adresini ve borcun oluştuğu tarihi isteyebilirsiniz.
2. Borca itiraz edin. Eğer borcun hatalı olduğunu düşünüyorsanız, borç tahsildarı ile bu konuda itirazda bulunabilirsiniz. Bunu, bildirimi aldıktan sonraki 30 gün içinde yazılı olarak yapmanız gerekir.
3. Bir ödeme planı üzerinde pazarlık yapın. Borcunuzun tamamını ödeyemiyorsanız, borç tahsildarı ile bir ödeme planı üzerinde pazarlık yapabilirsiniz. Yalnızca karşılayabileceğiniz bir ödeme planını kabul etmelisiniz.
4. Bir kredi raporu alın. Borcun listelenip listelenmediğini görmek için kredi raporunuzu kontrol etmelisiniz. Eğer öyleyse, kredi raporlama kuruluşlarıyla itiraz edebilirsiniz.
5. Borç doğrulama mektubu isteyin. Borç tahsildarı borcunuzu doğrulayamıyorsa, kredi raporunuzdan kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.
Yasal korumalar
FDCPA, tüketicileri kötü niyetli borç tahsilatı uygulamalarından korur. Borç tahsildarlarının sizi taciz etmesine veya tehdit etmesine izin verilmez. Ayrıca alacaklının adı ve adresi, borcun oluştuğu tarih ve borcun miktarı gibi borcunuzla ilgili belirli bilgileri de size vermeleri gerekir.
Bir borç tahsildarı tarafından taciz ediliyorsanız Tüketici Mali Koruma Bürosu'na (CFPB) şikayette bulunabilirsiniz.
Sağlık borcu ve iflas
Tıbbi borcunuzu ödeyemiyorsanız iflas başvurusunda bulunmayı düşünebilirsiniz. İflas tıbbi borcu ortadan kaldırabilir ancak karar vermeden önce iflasın artılarını ve eksilerini tartmak önemlidir.
Tıbbi borç ciddi bir sorundur, ancak kendinizi korumak için yapabileceğiniz şeyler vardır. Haklarınızı anlayıp harekete geçerek borç tahsildarlarının sizden faydalanmasını önleyebilirsiniz.