- Su, besinlerin ve oksijenin hücrelere taşınması ve atık ürünlerin uzaklaştırılması gibi birçok fizyolojik süreç için gerekli olan vücutta uygun sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur.
2. Elektrolit dengesi :
- Su, kas fonksiyonunun, sinir iletiminin ve sıvı dengesinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan sodyum, potasyum ve klorür gibi elektrolitlerin dengesinin korunmasına yardımcı olur.
3. Sindirim ve emilim :
- Yediğimiz besinlerdeki besinlerin sindirimi ve emilimi için su gereklidir.
4. Yağlama :
- Su, eklemlerin, omuriliğin ve diğer dokuların yağlanmasına yardımcı olarak sürtünmeyi azaltır ve düzgün hareket sağlar.
5. Vücut ısısının düzenlenmesi :
- Su, terleme ve buharlaşma yoluyla vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur, bu da sıcak ortamlarda vücudun serin kalmasına yardımcı olur.
6. Atık ürünlerin taşınması :
- Su, atık ürünlerin böbreklerden mesaneye taşınmasına yardımcı olarak idrar yoluyla toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
7. Bilişsel işlev :
- Yeterli sıvı alımı, hafıza, konsantrasyon ve ruh hali düzenlemesi de dahil olmak üzere optimal beyin fonksiyonu için önemlidir.
8. Dehidrasyonun önlenmesi :
- Vücut aldığından daha fazla sıvı kaybettiğinde dehidrasyon meydana gelebilir. Yorgunluk, baş dönmesi ve kabızlık gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Hastalara su sağlanması dehidrasyonun ve buna bağlı komplikasyonların önlenmesine yardımcı olur.
9. Konfor :
- Ateş veya kusma gibi bazı tıbbi durumlarda su, semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir ve hastaya rahatlık sağlayabilir.