Palyatif bakım, semptomları hafifleten, psikososyal ve manevi ihtiyaçları karşılayan ve ciddi veya yaşamı sınırlayan hastalıkları olan kişilerin yaşam kalitesini optimize eden hasta merkezli ve aile odaklı bakımdır. Bir hastalığın seyri sırasında hastaların ve sevdiklerinin genel refahını ve konforunu iyileştirmeyi amaçlayan bütünsel bir yaklaşım gerektirir.
Palyatif bakımın temel unsurları şunları içerir:
- Semptom yönetimi:Bu, rahatlık ve rahatlama sağlamak için ağrı, mide bulantısı, nefes darlığı ve anksiyete gibi semptomların değerlendirilmesini ve tedavi edilmesini içerir.
- Psikososyal destek:Palyatif bakım, hastaların ve ailelerinin psikolojik ve duygusal ihtiyaçlarını ele alır. Bu, danışmanlık, destek grupları ve stres, keder ve yaşamın sonu sorunlarıyla başa çıkma konusunda yardımı içerebilir.
- Manevi destek:Palyatif bakım, hastalıklarla ve yaşamın sonuyla baş etmede manevi ve kültürel inançların öneminin bilincindedir. Hasta ve yakınlarının manevi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik manevi danışmanlık ve destek sağlar.
- İletişim:Palyatif bakım, sağlık çalışanları, hastalar ve aileler arasında açık ve dürüst iletişimi vurgular. Bilgili karar vermeyi sağlamak için tedavi seçeneklerinin, prognozların ve hasta tercihlerinin tartışılmasını içerir.
- Aile katılımı:Palyatif bakım, hastaların desteklenmesinde ailenin ve bakıcıların önemli rolünü kabul eder. Ailelerin, ciddi bir hastalığı olan sevilen birinin bakımıyla ilgili zorlukları aşmalarına yardımcı olacak destek, eğitim ve kaynaklar sağlar.
Palyatif bakım, doktorlar, hemşireler, sosyal hizmet uzmanları, danışmanlar, papazlar ve eczacılardan oluşan disiplinler arası bir sağlık uzmanları ekibi tarafından sunulur. Hastaneler, özel palyatif bakım üniteleri, ayakta tedavi klinikleri, bakım evleri ve hasta evleri gibi çeşitli ortamlarda sağlanabilir.