Tip II ambulanslar temel yaşam desteği (BLS) araçlarıdır; bu, aşağıdaki gibi temel tıbbi bakımı sağlayacak donanıma sahip oldukları anlamına gelir:
- Oksijen terapisi
- Bandajlama
- Splintleme
- CPR
- Defibrilasyon
Tip II ambulanslar genellikle hastaları doktor randevularına götürüp götürmek gibi acil olmayan nakiller için veya kesik veya burkulma gibi küçük tıbbi acil durumlar için kullanılır.
Tip III ambulanslar gelişmiş yaşam desteği (ALS) araçlarıdır; bu, aşağıdaki gibi daha gelişmiş tıbbi bakım sağlayacak donanıma sahip oldukları anlamına gelir:
- İntravenöz (IV) tedavi
- Entübasyon
- Kardiyak izleme
- Defibrilasyon
- İlaç uygulaması
Tip III ambulanslar genellikle bir araba kazası veya kalp krizi sonrasında hastaların hastaneye götürülmesi gibi acil nakiller için kullanılır.
Farklı ekipman ve yetenek seviyelerine ek olarak, tip II ve tip III ambulansların farklı personel gereksinimleri de vardır. Tip II ambulanslarda tipik olarak iki EMT bulunurken, tip III ambulanslarda genellikle en az bir sağlık görevlisi ve bir EMT bulunur.
Belirli bir acil durum için kullanılan ambulans türü, hastanın durumuna ve ihtiyaç duyulan tıbbi bakım düzeyine bağlıdır.