| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Sporcularda Talasemi

Talasemi, vücudun anormal hemoglobin yaptığı kalıtsal bir hastalıktır. Hemoglobin iki alfa ve iki beta alt biriminden oluşur. Her iki tipteki bir eksiklik anormaldir ve talasemiye neden olur. Değiştirilmiş hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde üretilir ve bu daha sonra anormal derecede sık bir oranda imha edilir. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen taşımak için hemoglobini kullandıklarından, talasemili bir sporcu önemli bir dezavantaja sahiptir.

Sporcularda Talasemiyi Bulma

Talasemi formlarından herhangi birine sahip bir sporcu anemi belirtileri. Bununla birlikte, bu anemi demir takviyesine cevap vermez ve sporcu test edilirse, demir seviyeleri normal olacaktır. Daha fazla kan testi, hemoglobini oluşturan iki alt ünite arasındaki dengesizliği de ortaya çıkarır.

Atletik Aktivite ile Uyumlu Hafif Talasemiler

Bazı talasemiler pek çok semptom üretmez. Hemoglobin üretiminden sorumlu genlerden yalnızca birinin etkilendiği alfa veya beta talasemi minör kişiler, sadece hafif yorgunluğa sahip hafif anemi gösterebilir. Bu talasemilerin her ikisine de sahip olan kişiler, bir doktorun tavsiyesi üzerine ciddi sonuç vermeden atletik aktiviteye katılabilirler.

Atletizm ile Uyumsuz Şiddetli Talasemiler

Alfa-talasemi majör, uyumsuz ve ciddi bir formdur Hayatla; fetüsler genellikle uteroda ölür. Beta-talasemi - intermedia ve major - kan nakli ile tedavi edilebilir. Zamanla, bu transfüzyonlar vücutta aşırı demir birikmesine neden olur. Desferrioksamin, demiri çıkarmak ve vücudun organlarını hasar görmekten korumak için damar içine veya deri altına uygulanır. Bu tür talasemilere sahip kişiler büyük olasılıkla güçlü atletizmde katılamayacaklar.

Talasemili Sporcular için Alınacak Önlemler

Bu hastalık genetik olduğundan, tamamen ortadan kaldırmanın bir yolu yoktur. Bu nedenle, sporcunun hayatı tehdit edici komplikasyonlardan korunmasını önlemek için önlemler alınmalıdır. Sporcular her zaman dikkatle izlenmelidir. Hidrasyon, özellikle dış mekan etkinliklerinde önlenmenin birincil ölçüsüdür. Şiddetli talasemi hastaları temas sporlarından kaçınmalı ve ağır eforu sınırlandırmalıdır. Ayrıca, basınçlı kabinlerde uçuş da dahil olmak üzere yüksek irtifa faaliyetleri kesinlikle önerilmemektedir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com