Endorfinler, ağrı, heyecan ve fiziksel efor gibi dış uyaranlara cevap olarak öfori ve sakinlik hissi üreten afyon benzeri kimyasallardır. Depresyon gibi zihinsel bozukluklara neden olan nörotransmiter Serotonin, ruh halini, uyku düzenini ve iştahını etkileyen benzer bir amaca hizmet eder. Serotonin ve endorfin üretimini arttırmanın birçok doğal yolu vardır; bunların çoğu diyet ve egzersiz gibi basit günlük yaşam tarzı faktörlerini içerir.
Diyet ve Beslenme
Yiyecek, aklımızdaki her hareket için gerekli olan yakıt kaynağıdır ve bedenler. Yediğimiz besinler fiziksel sağlığı, ruh hali ve biliş gibi beyin işlevlerini etkiler. Vücutta serotonin üretimi için belirli maddeler gereklidir. Serotonin öncüsü L-triptofan, süt, hindi, soya ve diğer yüksek proteinli yiyecekler gibi çeşitli yiyeceklerde bulunabilir. Ayrıca, 5-hidroksitriptofan veya 5-HTP olarak ek formda alınabilir ve bu şekilde alındığında gerçek serotonin seviyelerini arttırma olasılığı daha yüksektir.
Ocak ayında yer alan Felice Jacka tarafından yapılan bir araştırmaya göre “Amerikan Psikiyatri Dergisi” nin 4, 2010 tarihli baskısında, sebze, meyve ve sağlıklı yağlardan zengin, sağlıklı bir diyet yiyen kadınların, tipik bir Amerikan işlenmiş ve yağlı gıda diyetini yiyenlere kaygı ve depresyon geçirme olasılıkları yarısı kadardı. diyetin ruh halindeki ve iyilikteki rolü
pp
Egzersizin kandaki endorfin seviyesini arttırdığı bilinmektedir, ancak bu endorfinler kan-beyin bariyerini ruh halini etkilememek için aşmaz. The New York Times'a göre, uzun mesafeli koşu beyindeki endorfin salınımını da tetikliyor. Bu cevabın rolü tam olarak anlaşılmamasına rağmen, vücudun ağrı ve halsizlikle mücadeleye yardımcı olmak için endorfin ürettiğine, fiziksel rahatsızlığa rağmen devam etmeyi mümkün kıldığına inanılmaktadır.
Yoğun kardiyovasküler, ağırlık ve 30 ila 45 dakika süren germe egzersizlerinin endorfin üretimi ve fiziksel uygunluk üzerinde olumlu bir etkisi olması muhtemeldir.
Güneş Işığı
Tüm canlılar için enerji ve yaşam kaynağı olarak güneş hayati bir rol oynar. İnsanlarda, uygun bağışıklık fonksiyonu, kemik gelişimi ve kalsiyum emilimi için gerekli olan temel D vitamini sağlar. Çok fazla güneş ışığına maruz kalmak cilt hasarına neden olsa da, çok az D vitamini eksikliği ve depresif bozukluklar gibi diğer sorunlara yol açabilir.
Mevsimsel afektif bozukluk (SAD), güneş ışığında doğal güneş ışığının olmamasından kaynaklanan bir depresyon şeklidir. Kış Ayları. Güneş, diğer depresyon biçimlerini de etkileyebilir. RW Lam ve 30 Haziran 1999'da çıkan “Psikiyatri Araştırması” konulu bir çalışma, beyaz pırıltılı ışığa maruz kalmanın PMDD veya premenstrual disforik bozukluk gibi non-non-non-depresyon biçimlerinin semptomlarını etkili bir şekilde hafifletebileceğini belirtmektedir.
Eylül 2008'de Genel Psikiyatri Arşivi'nde yayımlanan Nicole Praschak-Rieder tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sonbahar ve kış aylarında güneş ışığı eksikliği, beyindeki serotonini engelleyen endojen taşıyıcılarda artışa neden oluyor. Soğuk mevsimlerde depresyon, yorgunluk ve uyuşukluğun neden daha yaygın olduğunu kısmen açıklamak.
, , ] ]