| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

, 3, [[dezenfektan

Antiseptikler ve dezenfektanlar, temel temizlik ve temizlik araçlarıdır, ancak iki madde arasındaki fark belirsizdir. Antiseptikler ve dezenfektanlar arasındaki farkı bilmek ve her birinin yaraları veya yüzeyleri sterilize etmek için nasıl çalıştığını bilmek, ihtiyaçlarınız için en uygun ürünü seçmenize yardımcı olabilir.

Fark

Hem antiseptikler hem de dezenfektanlar hastalığa neden olan organizmaları ortadan kaldırır, Sina Dağı Mikrobiyoloji Anabilim Dalı. Fark, her bir maddenin nasıl kullanıldığı ile ilgilidir. Antiseptikler, enfeksiyonu önlemek için canlı cilde veya dokulara uygulanırken, dezenfektanlar yüzeylere, ekipmanlara veya diğer cansız nesnelere uygulanır. Dezenfektanlar antiseptiklerden daha güçlü ve daha toksiktir, çünkü canlı dokuya değil de yüzeylere uygulanırlar.

Önem

Sterilizasyon, virüsler, bakteriler ve hücreler dahil olmak üzere tüm canlı organizmaları bir nesneden öldürür veya uzaklaştırır. "Dezenfeksiyon hastalığa neden olan organizmaları öldürür veya ortadan kaldırır, ancak bir nesnede bulunan tüm organizmaları zorunlu kılmaz. Tıbbi aletler veya cerrahi veya laboratuar ekipmanı gibi nesneleri sterilize etmek için ısı, radyasyon, filtrasyon veya kimyasal işlemler kullanılır. Düzgün bir şekilde mühürlenirse, sterilize edilmiş bir nesne, mühür kırılana kadar steril kalır. Sterilizasyon, hastane veya laboratuvar ortamlarının dışında nadir görülür. Çoğu durumda, dezenfeksiyon uygundur.

Biyositler

Biyosit, organizmalara karşı etkili bir kimyasaldır. Bu tür kimyasallar antiseptik ve dezenfektanlardaki aktif maddelerdir. Biyositler organizmaları öldürenler veya büyümeyi engelleyenler olarak sınıflandırılır. Yaygın antiseptikler, Sina Dağı'na göre, klorheksidin, iyot, yüzde 70 etanol ve yüzde 3 hidrojen peroksittir. Yaygın olarak kullanılan dezenfektanlar arasında alkol, glutaraldehit, iyot, bakır sülfat, ozon ve klor gazı bulunur. Klorheksidin ve iyot gibi bazı maddeler, antiseptik veya dezenfektan olarak kullanılabilir.

Antiseptikler ve dezenfektanlar benzer şekilde çalışır. Maddeler bakteri gibi organizmanın hücre duvarına nüfuz eder. Hücrenin içindeki etki, antiseptik veya dezenfektan içerisindeki spesifik kimyasallara bağlıdır. Genel olarak, antiseptik ve dezenfektan ajanlar hücre zarına zarar verir, hücre metabolizmasını bozar veya hücre duvarının geçirgenliğini değiştirir.

Direnç

Bütün organizmalar tüm dezenfektanlara ve antiseptiklere cevap vermez ve bazı organizmalar tolerans geliştirmez veya direnç. Bazı organizma tipleri doğal olarak belirli biyosit tiplerine karşı dirençlidir. Örneğin, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus'u içeren Gram negatif olarak sınıflandırılan bakteriler, biyosidal ajanlara diğer bakteri türlerinden daha dayanıklı olma eğilimindedir. Virüslerdeki veya bakterilerdeki mutasyonlar, yaygın olarak kullanılan ajanlara karşı kazanılmış direnç oluşturabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com