Zihinsel engelli kişiler bilgiyi öğrenmede, anlamada ve hatırlamada zorluk çekerler. Dil, okuma, yazma ve matematik konularında zorluk yaşayabilirler. Ayrıca sosyal ipuçlarını anlama ve başkalarıyla etkileşim kurma gibi sosyal becerilerde de zorluk yaşayabilirler.
Uyarlanabilir beceriler
Uyarlanabilir beceriler, insanların bağımsız yaşamak için ihtiyaç duyduğu becerilerdir. Bu beceriler arasında banyo yapma, giyinme ve yemek yeme gibi kişisel bakım; temizlik ve yemek pişirme gibi ev işleri; ve başkalarıyla iyi geçinmek ve kurallara uymak gibi sosyal beceriler. Zihinsel engelli kişiler bu uyum sağlama becerilerinin bir veya birkaçında zorluk yaşayabilir.
Fiziksel sağlık sorunları
Zihinsel engelli kişilerin fiziksel sağlık sorunları yaşama olasılığı zihinsel engeli olmayan kişilere göre daha yüksektir. Bu sağlık sorunları arasında nöbetler, görme sorunları, işitme sorunları ve kalp sorunları sayılabilir.
Akıl sağlığı sorunları
Zihinsel engelli kişilerin zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılığı, zihinsel engeli olmayan kişilere göre daha yüksektir. Bu zihinsel sağlık sorunları depresyon, anksiyete ve şizofreniyi içerebilir.
Zihinsel engelliliğin belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde hafif düzeyde zihinsel engelli olabilirken, bazılarında ise ciddi düzeyde zihinsel engelli olabilir. Zihinsel engelliliğin belirtileri de zamanla değişebilir.