- Dini inançlar, sıkıntılı zamanlarda rahatlık ve anlam duygusu sunabilir . Çoğunlukla yoğun duygusal çalkantılar yaşayan ve etraflarındaki dünyadan kopukluk yaşayan akıl hastalığı olan kişiler için din, bir teselli, umut ve amaç duygusu kaynağı olabilir.
- Din, aidiyet ve kimlik duygusu sağlayabilir . Akıl hastalıkları sıklıkla izolasyon, yabancılaşma ve sosyal reddedilme duygularına yol açabilir. Din, bu duyguları hafifletmeye yardımcı olabilecek bir topluluk ve aidiyet duygusu sunabilir.
- Dini ritüeller ve uygulamalar bir yapı ve rutin duygusu sağlayabilir . Akıl hastalıkları çoğu zaman kişinin yapılandırılmış bir günlük yaşamı sürdürme yeteneğini bozabilir. Dini ritüeller ve uygulamalar, kaygıyı azaltmaya ve zihinsel istikrarı iyileştirmeye yardımcı olabilecek bir yapı ve öngörülebilirlik duygusu sağlayabilir.
- Dini inançlar güç ve cesaret kaynağı olabilir. Ruhsal hastalıkları olan kişiler için dini inançlar, içinde bulundukları durumun zorluklarıyla yüzleşmek ve geleceğe dair umutlu kalmak için bir güç ve cesaret kaynağı sağlayabilir.
Tüm akıl hastası bireylerin dine takıntılı hale gelmediğini belirtmek önemlidir. Dini takıntı herhangi bir akıl hastalığının belirtisi değildir ve akıl hastalığı olan bireylerin doğası gereği dindar olarak damgalanmasından kaçınmak önemlidir.