|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Ruh Sağlığı | bipolar Bozukluk
Sağlığı ve Hastalıkları

Bipolar bozukluğunuz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Bipolar bozukluğun tanınması karmaşık olabilir ancak dikkat edilmesi gereken birkaç önemli gösterge vardır. Bipolar bozukluğu düşündürebilecek bazı belirtiler şunlardır:

1. Ruh Hali Değişimleri:

- Manik Epizodlar:Bunlar aşırı sevinç, coşku veya sinirlilik dönemleridir. İnsanlar enerji patlamaları, yarışan düşünceler, dürtüsel davranışlar, azalan uyku ihtiyacı ve azalan engellemeler yaşayabilir.

- Depresif Dönemler:Bunlar yoğun üzüntü, umutsuzluk veya değersizlik aşamalarıdır. İnsanlar aktivitelerden zevk almakta zorluk yaşayabilir, iştah veya uykuda değişiklikler yaşayabilir, yorgunluk hissedebilir ve kendine zarar verme veya intihar düşünceleri yaşayabilir.

2. Davranışta Aşırı Değişiklikler:

- Dürtüsel Davranış:Manik dönemler sırasında bireyler aşırı harcama, riskli kararlar veya rastgele cinsel ilişki gibi dürtüsel eylemlerde bulunabilirler.

- Duygusal Patlamalar:Bipolar bozukluğu olan kişiler, yoğun duygular arasında hızla geçiş yaparak ani öfke patlamaları, hiddet patlamaları veya ağlama krizleri yaşayabilirler.

3. Enerji Seviyelerinde Önemli Değişimler:

- Manik dönemlerde kişi kendini olağanüstü derecede enerjik hissedebilir, nadiren uykuya ihtiyaç duyabilir ve sürekli hareket halinde olabilir.

- Depresif dönemlerde derin yorgunluk, bitkinlik ve enerji düzeyinde azalma yaşanabilir.

4. Yarışan Düşünceler:

- Bipolar bozukluğu olan kişiler, düşüncelerin ya da fikirlerin birbiriyle yarıştığını deneyimleyebilir ve çoğu zaman düşünceleri kendilerinden önce koşuyormuş gibi hissedebilirler.

5. Muhakeme yeteneğinin bozulması:

- Özellikle manik ataklar sırasında, karar verme becerilerinde azalma ve muhakeme yeteneğinde azalma görülebilir.

6. Halüsinasyonlar ve Sanrılar:

- Bipolar bozukluğu olan bazı kişiler halüsinasyonlar (olmayan şeyleri görmek veya duymak) veya sanrılar (aksi yöndeki kanıtlara rağmen yanlış inançlara sahip olmak) gibi psikotik belirtiler yaşayabilir.

7. Uyku Düzenindeki Değişiklikler:

- Manik dönemler sırasında insanlar çok az uykuya ihtiyaç duyabilir veya hiç uyumayabilir; depresif dönemlerde ise hipersomni (aşırı uyku) ortaya çıkabilir.

8. İştahtaki Değişiklikler:

- İştahta önemli değişiklikler meydana gelebilir. Bazı insanlar, farklı ruh hali dönemlerinde artan istek veya iştah azalması yaşayabilir.

9. Konsantre Olmada Zorluk:

- Özellikle manik veya depresif dönemler sırasında konsantrasyon ve odaklanmanın bozulduğu dönemler mevcut olabilir.

10. Aile Geçmişi:

- Bipolar bozukluğun genetik bir bileşeni olabilir. Yakın bir aile üyesinin bu duruma sahip olması riski artırır.

11. Madde Bağımlılığı:

- Bipolar bozukluğu olan kişiler, kendi kendilerini tedavi etmenin ve ruh halindeki değişimlerle baş etmenin bir yolu olarak madde bağımlılığına başvurabilirler.

12. Analiz Eksikliği:

- Manik dönemler sırasında bireyler, durumlarına ilişkin içgörü eksikliği yaşayabilir ve bu yüksek durumlarının normal veya haklı olduğuna inanabilirler.

Bipolar bozukluğu teşhis etmenin bir ruh sağlığı uzmanı tarafından kapsamlı bir değerlendirme gerektirdiğini unutmamak önemlidir. Bu semptomların şiddeti ve belirtileri farklılık gösterebilir. Bir sağlık uzmanı doğru tanıyı koyabilir ve uygun tedaviyi önerebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com