1. Mide Asidi Sızıntısı :Ülser veya delik, mide asidinin altta yatan dokularla doğrudan temas etmesine izin vererek iltihaplanmaya, erozyona ve mide duvarında daha fazla hasara neden olur.
2. Kanama :Ülsere bağlı olarak kan damarlarının aşınması, koyu renkli, katran rengi dışkı (melena) veya kan kusması (hematemez) şeklinde ortaya çıkabilen kanamaya neden olabilir.
3. Acı ve Rahatsızlık :Ülserler genellikle üst karın bölgesinde yanma veya kemirici bir ağrıya neden olur ve bu, belirli yiyecek ve içeceklerin yenilmesi veya içilmesiyle daha da kötüleşebilir.
4. Bulantı ve Kusma :Ülserin neden olduğu tahriş ve iltihaplanma, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
5. Hazımsızlık ve Asit Reflü :Ülserler normal sindirimi bozabilir ve şişkinlik, gaz ve asit reflü gibi hazımsızlık semptomlarına neden olabilir.
6. Delinme :Ciddi vakalarda ülser, mide duvarını tamamen aşındırarak delinmeye (delik) ve mide içeriğinin karın boşluğuna dökülmesine neden olabilir. Bu, yoğun ağrıya, peritonite (karın zarının iltihabı) ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.
7. Enfeksiyon :Ülserler bakterilerin mideye girmesi ve enfeksiyonlara neden olması için bir giriş noktası sağlar. Helicobacter pylori mide ülserleriyle ilişkili yaygın bir bakteridir.
8. Yara izi ve Daralma (Stenoz) :Kronik ülserler, midenin daralmasına (darlık) ve gıda geçişini engellemesine neden olabilecek skar dokusu oluşumuna yol açabilir.
9. Mide Kanseri Riskinin Artması :Kronik mide ülseri öyküsü olan kişilerde mide kanserine yakalanma riski yüksektir.
10. Beslenme Eksiklikleri :Ülserin temel maddelerin emilimini etkileyerek eksikliklere yol açması durumunda besinlerin malabsorbsiyonu meydana gelebilir.
Kalıcı mide ağrısı, kanama veya diğer mide-bağırsak semptomları yaşıyorsanız tıbbi yardım almanız önemlidir. Ülserlerin erken teşhisi ve tedavisi, komplikasyonları önlemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için çok önemlidir.