1. Abse oluşumu: Yara uygun şekilde temizlenmezse ve debride edilmezse bakteriler yeni oluşan derinin altında sıkışıp apse oluşumuna yol açabilir. Bu ağrıya, şişmeye ve yaradan irin akmasına neden olabilir.
2. Gecikmiş iyileşme: Dışarıdan içeriye doğru iyileşme, yaranın genel iyileşme sürecini geciktirebilir. Bunun nedeni, yaranın dışında oluşan yeni derinin, içten dışa doğru oluşacak deri kadar güçlü ve dayanıklı olmayabilmesidir. Sonuç olarak yaranın tamamen iyileşmesi daha uzun sürebilir ve enfeksiyona karşı daha duyarlı hale gelebilir.
3. Yara izi: Dışarıdan içeriye doğru iyileşme de yara izlerinin oluşmasına neden olabilir. Bunun nedeni, yaranın dış kısmında oluşacak yeni derinin, içten dışa doğru oluşacak deri kadar elastik ve esnek olmayabilmesidir. Sonuç olarak yara izi daha belirgin olabilir ve hareketi kısıtlayabilir.
4. Cilt kanseri: Nadir durumlarda dışarıdan içeriye doğru iyileşme cilt kanserinin gelişmesine yol açabilir. Bunun nedeni, yaranın dış kısmında oluşan yeni derinin, güneşin ultraviyole ışınlarından içten dışa doğru oluşacak deri kadar iyi korunamayabilmesidir. Sonuç olarak cilt, güneşten kaynaklanan hasarlara karşı daha duyarlı hale gelebilir ve bu da cilt kanseri riskini artırabilir.
5. Enfeksiyon :Açık yara bakterilerin çoğalması için ideal bir ortam sağladığından yara iyileşmesinin gecikmesi enfeksiyon riskini artırabilir. Enfeksiyon ateş, titreme ve sepsis gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilir.
6. İşlevsel bozukluk :Dıştan içe doğru iyileşen büyük yaralar, skar dokusunun hareketi kısıtlayıp ağrıya neden olabileceğinden fonksiyonel bozulmaya neden olabilir. Bu, günlük aktiviteleri ve yaşam kalitesini etkileyebilir.
Bu komplikasyonları önlemek için yaraların içten dışa doğru iyileşmesini sağlamak önemlidir. Bu, yaranın uygun şekilde temizlenmesi ve debridmanı ve uygun yara pansumanları ve tedavileri kullanılarak yapılabilir.