Daha fazla yaralanmayı veya enfeksiyonu önlemek için onu dişiden ve diğer tavşanlardan ayırın.
2. Kanamayı inceleyin:
Yaranın ciddiyetini değerlendirmek için kanama alanını yavaşça inceleyin. Dış yara veya sıyrık olup olmadığına bakın.
3. Kanamayı durdurun:
Kanamayı durdurmak için temiz bir bez veya gazlı bez kullanarak kanayan bölgeye baskı uygulayın.
4. Yarayı temizleyin:
Ilık suyla nemlendirilmiş bir pamuk top veya yumuşak bir bez kullanarak, kir veya kalıntıları gidermek için yarayı nazikçe temizleyin. Daha fazla tahrişe veya ağrıya neden olmamaya dikkat edin.
5. Bir dezenfektan uygulayın:
Yarayı nazikçe temizlemek ve dezenfekte etmek için evcil hayvanlar için güvenli bir dezenfektan veya seyreltilmiş iyot solüsyonu kullanın.
6.Koruyucu bir bariyer uygulayın:
Yaranın korunmasına ve enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olmak için evcil hayvanlar için güvenli bir yara merhemi veya jelinden ince bir tabaka uygulayın. Tavşanlar için toksik olabileceğinden çinko veya petrol içeren merhemleri kullanmaktan kaçının.
7. Tavşanınızı izleyin:
Erkek tavşanınızın durumuna dikkat edin. Kanama devam ederse, dışkılamakta zorlanıyorsa veya iştahı ya da davranışı değişiyorsa derhal veterinere başvurun.
8. Olası nedenleri araştırın:
Erkek ve dişi tavşanlarınız arasında kavga ettiğinden şüpheleniyorsanız, saldırgan davranışları belirlemek için etkileşimlerini yakından gözlemleyin. Daha fazla çatışma riskini azaltmak için onları uzun süre ayırmayı veya yaşam ortamlarında ayarlamalar yapmayı düşünün.
Tavşanların av hayvanları olduğunu ve rahatsızlıklarını veya yaralanmalarını gizlemeye çalışabileceklerini unutmayın. Kambur duruş, iştah azalması veya hareket etme isteksizliği gibi herhangi bir ağrı veya sıkıntı belirtisi fark ederseniz, profesyonel veteriner bakımı almaktan çekinmeyin. Daha fazla sorunuz veya endişeniz varsa tavşanların tedavisinde deneyimli kalifiye bir veterinere danışın. Uygun tıbbi rehberlik olmadan kendi kendine tedavi, evcil hayvanınızın sağlığı için riskli olabilir.