* Yaralanma: Çürükler genellikle cilde künt travma nedeniyle oluşur. Bu düşme, spor aktivitesi veya başka tür bir kaza sırasında meydana gelebilir. Cilt hasar gördüğünde kan damarları kırılır ve kan çevre dokuya sızarak morluk oluşmasına neden olur.
* Kan pıhtılaşma bozukluğu: Bazı kişilerde morarma olasılığını artıran bir kan pıhtılaşma bozukluğu vardır. Buna K vitamini eksikliği, hemofili veya bazı ilaçlar gibi birçok şey neden olabilir.
* Enfeksiyon: Enfekte olan bir çürük de kırmızı görünebilir ve kabuk bağlayabilir. Bunun nedeni, enfeksiyonun iltihaplanma ve şişmeye neden olması ve bunun da morluğun daha kötü görünmesine neden olmasıdır.
* Cildin durumu: Egzama ve sedef hastalığı gibi bazı cilt rahatsızlıkları da ciltte kırmızı, pullu lekelere neden olabilir. Cilt rahatsızlığınız varsa, morarmanın diğer olası nedenlerini dışlamak için doktorunuza başvurmalısınız.
Çoğu durumda, bir çürük birkaç hafta içinde kendi kendine iyileşir. Ancak büyük, ağrılı veya birkaç hafta sonra iyileşmeyen bir morluk varsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.