1. Loş ışık: Düşük ışık koşullarında, gözbebeği genişleyerek göze daha fazla ışığın girmesini sağlar ve görüşü iyileştirir. Bu, loş ışıkta gevşeyerek gözbebeğinin genişlemesine neden olan sfinkter gözbebeği kası tarafından kontrol edilir.
2. Duygusal uyarılma: Korku, şaşkınlık veya öfke gibi güçlü duygular gözbebeklerinin büyümesine neden olabilir. Bu, vücudu savaş ya da kaç reaksiyonuna hazırlayan sempatik sinir sistemi tepkisinin bir parçasıdır.
3. İlaçlar ve ilaçlar: Atropin, kokain ve amfetaminler gibi bazı ilaçlar gözbebeği genişlemesine neden olabilir. Bu ilaçlar normalde gözbebeğini daraltan parasempatik sinir sisteminin hareketini bloke eder.
4. Nörolojik durumlar: Horner sendromu gibi bazı nörolojik durumlar, öğrencinin boyutunu ve tepkisini etkileyebilir. Horner sendromunda etkilenen taraftaki gözbebeği etkilenmeyen taraftaki gözbebeğinden daha küçüktür.
5. Göz yaralanmaları: Gözün iris veya siliyer cismin hasar görmesi de gözbebeği genişlemesine neden olabilir. Bu travma, iltihaplanma veya bazı göz hastalıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
6. Tıbbi prosedürler: Göz muayeneleri gibi bazı tıbbi prosedürler sırasında, gözün iç kısmının daha iyi görülebilmesi için göz damlaları kullanılarak gözbebekleri genişletilebilir.