Yanıp sönen ışıkların nöbetlere nasıl neden olabileceği aşağıda açıklanmıştır:
1. Retina Aktivasyonu :Retina, gözün arkasında fotoreseptör adı verilen ışığa duyarlı hücreleri içeren bir tabakadır. Işığa maruz kaldığında fotoreseptörler optik sinir yoluyla beyne elektrik sinyalleri gönderir.
2. Senkronizasyon :Işığa duyarlı bireylerde, belirli ışık düzenleri, özellikle de yanıp sönen ışıklar, beyindeki sinir hücrelerinin senkronize şekilde ateşlenmesine neden olabilir. Bu senkronizasyon, özellikle görsel işleme ve nöbet oluşumundan sorumlu alanlardaki normal beyin aktivitesini bozar.
3. Nöbet Eşiği :Nöbet tetikleme eşiği kişiden kişiye değişir. Işığa duyarlı epilepsisi olan kişiler için, doğru tipte yanıp sönen ışıklara kısa süre maruz kalmak bile nöbet eşiğini düşürmek ve nöbete neden olmak için yeterli olabilir.
Yanıp sönen ışıkların tetiklediği nöbet riskini artırabilecek faktörler şunlardır:
- Kişisel veya ailede ışığa duyarlı epilepsi öyküsü
- Nöbet eşiğini düşüren bazı ilaçlar veya maddeler
- Uyku yoksunluğu
- Stres
- Adet döngüsü veya hamilelik sırasındaki gibi hormonal değişiklikler
Epilepsi hastalarının hepsinin yanıp sönen ışıklara duyarlı olmadığını ve duyarlılığın büyük ölçüde değiştiğini belirtmekte fayda var. Işığa duyarlı kişiler için, flaş ışıkları veya hızla değişen aydınlatma efektleri gibi belirli ışık düzenlerinden kaçınmak, durumlarını yönetmek açısından çok önemlidir. Tıp uzmanları, ışığa duyarlı epilepsisi olan bireylerin yanıp sönen ışıkların tetiklediği nöbet riskini azaltmalarına yardımcı olacak stratejiler önerebilir ve tedavi planları sağlayabilir.