|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Vizyon Göz Bozuklukları
Sağlığı ve Hastalıkları

İris gözbebeğinin boyutunu nasıl kontrol eder?

İris, iki grup kasın hareketleri yoluyla göz bebeğinin boyutunu kontrol eder:sfinkter gözbebeği ve dilatör gözbebeği.

Sfinkter gözbebeği :Bu kas gözbebeğini çevreler ve uyarıldığında daralma (gözbebeğini küçültme) işlevi görür. Sfinkter gözbebeği kası siliyer gangliondan parasempatik sinir innervasyonu alır. Parasempatik sinir sistemi aktive edildiğinde, sfinkter gözbebeği kası kasılır ve gözbebeğinin daralmasına neden olur. Bu, parlak ışığa yanıt olarak, yakın görme (uyum) sırasında ve korku ve heyecan gibi belirli duygusal durumlarda meydana gelir.

Dilatör gözbebeği :Bu kas irisin içinde bulunur ve uyarıldığında genişleme (gözbebeğini büyütme) işlevi görür. Dilatör gözbebeği kası, üst servikal gangliondan sempatik sinir innervasyonunu alır. Sempatik sinir sistemi aktive edildiğinde dilatör gözbebeği kası kasılır ve gözbebeğinin genişlemesine neden olur. Bu, düşük ışık koşullarına, uzak görüşe ve öfke ve şaşkınlık gibi belirli duygusal durumlara tepki olarak ortaya çıkar.

Sfinkter gözbebeği ve dilatör gözbebeği kasları, değişen ışık koşullarına ve görsel taleplere yanıt olarak gözbebeğinin boyutunu kontrol etmek için birlikte çalışır. Normal şartlarda gözbebeği parlak ışıkta daralır, düşük ışıkta ise genişler. Bu, göze giren ışık miktarının düzenlenmesine yardımcı olur, böylece retinayı aşırı ışıktan korur ve farklı aydınlatma koşullarında en iyi görüşü sağlar.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]