|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Vizyon Göz Bozuklukları
Sağlığı ve Hastalıkları

Göz renkleri neden değişir?

Bir kişinin gözlerinin rengi, iristeki melanin miktarı ve stromanın yapısı gibi çeşitli faktörler tarafından belirlenir. Melanin cilde, saça ve gözlere renk veren bir pigmenttir. Stroma, irisin büyük kısmını oluşturan bağ dokusudur.

Göz rengi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olarak zamanla değişebilir:

* Genetik: Göz rengi ebeveynlerimizden miras alınır ve onlardan aldığımız genlerin kombinasyonu ile belirlenir. Bazı genler kişinin belirli bir göz rengine sahip olma olasılığını artırır ancak göz rengini belirleyen tek bir gen yoktur.

* Yaş: Yaşlandıkça göz rengi değişebilir. Bunun nedeni, iristeki melanin miktarının zamanla artması ve gözlerin daha koyu görünmesine neden olabilmesidir.

* Güneş ışığı: Güneş ışığına maruz kalmak da gözlerin koyulaşmasına neden olabilir. Bunun nedeni, güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyonun iristeki melanin üretimini uyarabilmesidir.

* Yaralanma: Gözün yaralanması irisin rengini de değiştirebilir. Bunun nedeni, yaralanmanın stromaya zarar vererek gözün daha açık veya daha koyu görünmesine neden olabilmesidir.

* Belirli tıbbi durumlar: Albinizm gibi bazı tıbbi durumlar, gözlerin normalde olduğundan daha açık veya daha koyu görünmesine neden olabilir.

Göz rengi değişikliklerinin çoğu kademelidir ve yıllar süren bir dönemde meydana gelir. Ancak bazı durumlarda, örneğin bir yaralanma sonrasında veya belirli tıbbi durumlara yanıt olarak göz rengi aniden değişebilir.

Göz renginizde bir değişiklik olmasından endişeleniyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için bir göz doktoruna başvurmanız önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır