|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Vizyon Göz Bozuklukları
Sağlığı ve Hastalıkları

Görüşünüzün çevresinde neden renk görmüyorsunuz?

Doğumda insanlar önemli bir görme keskinliğine (keskinlik) ve renk algısına sahip değildir. Bebekler yaşamın ilk birkaç ayında geliştikçe görsel algı da yavaş yavaş gelişir ve sonunda yetişkin düzeyine ulaşır. İnsan görsel sistemi, görsel bilgiyi işlemek için çubuklar ve koniler dahil olmak üzere farklı türdeki fotoreseptör hücrelerine dayanır. İnsan retinasında iki ana koni türü vardır:kısa dalga boylu (mavi) ışığa, orta dalga boylu (yeşil) ışığa ve uzun dalga boylu (kırmızı) ışığa duyarlı olanlar. Bu koni hücreleri rengi algılamamızı sağlar.

İnsan gözünde loş ışıkta daha hassas olan çubukların sayısı konilerden daha fazladır. Ancak koniler retinanın orta kısmında, özellikle de en detaylı görmenin gerçekleştiği makula adı verilen bölgede yoğunlaşmıştır. Makula içindeki bu koni konsantrasyonu, görüşümüzün merkezi bölgesinde yüksek görme keskinliğine ve renk algısına yol açar.

Görüşümüzün çevresel bölgeleri, hareketi algılamak, nesneleri tespit etmek ve geniş bir görüş alanı sağlamak açısından yararlı olmasına rağmen, merkezi alanla karşılaştırıldığında daha az koni hücresine ve daha düşük konsantrasyonda renge duyarlı konilere sahiptir. Sonuç olarak, görüşümüzün çevresel alanları renk duyarlılığını, renk ayrımcılığını ve renk doğruluğunu azaltmıştır. Bu nedenle çevre bölgelerdeki nesneleri ve renkleri, merkezi görüş bölgesine göre daha az canlı, soluk ve daha az belirgin olarak algılarız. Çevresel alanlardaki ışığı ve hareketi algılayabilsek de, hassas renk algısı ve ayrım esas olarak görme alanının merkezi bölgesinde meydana gelir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır