1. Kornea Ülseri :Şiddetli bakteriyel veya viral konjonktivit, korneada iltihaplanmaya (keratit) neden olarak kornea ülseri oluşumuna yol açabilir. Tedavi edilmezse kornea ülserleri korneayı delerek yara izine ve görme bozukluğuna neden olabilir.
2. Trahom :Chlamydia trachomatis bakterisinin neden olduğu kronik bir konjonktivit türü olan trahom, gelişmekte olan ülkelerde yaygındır. Tekrarlanan trahom atakları korneada yara izine yol açarak görme bozukluğuna ve hatta körlüğe neden olabilir.
3. Bel soğukluğu Konjonktiviti :Konjonktivitin bu formu Neisseria gonorrhoea bakterisinden kaynaklanır ve oldukça bulaşıcıdır. Derhal tedavi edilmezse, gonore konjonktiviti ciddi inflamasyona ve korneada yara izine yol açarak görme kaybına neden olabilir.
4. Herpes Zoster Oftalmikus :Gözü ve çevresindeki cildi etkileyen viral bir enfeksiyon olan herpes zoster oftalmikus, ciddi konjonktivite ve kornea iltihabına yol açabilir. Ciddi vakalarda korneada yara izi oluşmasına ve kalıcı görme bozukluğuna neden olabilir.
5. Endoftalmi :Nadir fakat ciddi bir komplikasyon olan endoftalmi, vitreus ve aköz sıvılar da dahil olmak üzere gözün iç yapılarının enfeksiyonudur. Şiddetli konjonktivitin bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir ve derhal tedavi edilmezse ciddi görme kaybına yol açabilir.
Konjonktivitin bu ciddi komplikasyonlarının nispeten nadir olduğunu ve genellikle derhal tıbbi yardım alınarak ve reçete edilen tedaviye uyularak önlenebileceğini belirtmek önemlidir. Uygun hijyen, kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçınmak ve güvenli seks yapmak da bulaşıcı konjonktivite yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.