- Doğrudan temas:İnsanlar, enfekte hayvanların idrarı veya diğer vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla leptospiroza yakalanabilir. Bu, ciltteki kesikler veya sıyrıklar yoluyla veya gözler, burun veya ağızdaki mukoza zarlarında meydana gelebilir.
- Dolaylı temas:Kirlenmiş su veya toprakla temas da enfeksiyona yol açabilir. Leptospiralar tatlı suda birkaç hafta hayatta kalabilir ve küçük kesikler veya sıyrıklar yoluyla deriye nüfuz edebilir. Yüzmek, suda yürümek veya ıslak ortamlarda çalışmak gibi aktiviteler maruz kalma riskini artırır.
- Mesleki maruz kalma:Çiftçilik, veterinerlik işleri, kanalizasyon bakımı veya açık hava macera faaliyetleri gibi hayvanlarla veya potansiyel olarak kontamine olmuş ortamlarla teması içeren belirli meslekler, Leptospira bakterisine maruz kalma riskini artırabilir.
- Kirlenmiş yiyecek veya su tüketimi:Enfekte hayvanların idrarıyla kirlenmiş yiyecek veya suyun tüketilmesi de bakterilerin bulaşmasına neden olabilir.
- Sıçan ısırıkları:Nadir durumlarda leptospirosis, enfekte bir sıçanın ısırığı yoluyla da bulaşabilir.
Leptospiroz belirtileri hafiften (grip benzeri semptomlar) karaciğeri, böbrekleri ve diğer organları etkileyebilecek şiddetliye (Weil hastalığı) kadar değişebilir. Erken tanı ve tedavi komplikasyonları önlemek açısından önemlidir. Leptospira bakterisine maruz kaldığınızdan veya semptomlar yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, uygun değerlendirme ve tedavi için bir sağlık uzmanına danışın. Kirlenmiş su veya toprakla temastan kaçınmak, koruyucu giysiler giymek ve iyi hijyen uygulamak gibi önleyici tedbirler enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.