|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | virüsler
Sağlığı ve Hastalıkları

Bir virüs insana bulaştığında insan ile arasında nasıl bir ilişki vardır?

Virüsün insana bulaşması durumunda virüs ile insan arasındaki ilişkiye parazitlik denir. Parazitizm, bir organizmanın, yani parazitin, başka bir organizmanın, yani konakçının zararına fayda sağladığı biyolojik bir ilişkidir. Bir virüsün insana bulaşması durumunda virüs parazit, insan ise konakçıdır.

Virüsler zorunlu hücre içi parazitlerdir; bu, yalnızca konakçı organizmanın hücreleri içinde çoğalabilecekleri anlamına gelir. Bir virüs bir insana bulaştığında, insanın hücrelerine girer ve kendini kopyalamak için hücrenin mekanizmasını kullanır. Bu kopyalama işlemi konakçı hücreye zarar verebilir ve hastalık belirtilerine yol açabilir. Bazı durumlarda virüsler grip, kızamık ve AIDS gibi ciddi hastalıklara da neden olabilir.

İnsan bağışıklık sistemi, vücudu virüsler ve diğer patojenlerin neden olduğu enfeksiyonlardan korumak için tasarlanmıştır. Ancak bazı virüsler bağışıklık sisteminden kaçıp enfeksiyona neden olabiliyor. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir:

* Virüs, bağışıklık sisteminin onu tanıyamayacağı şekilde görünüşünü hızla değiştirebilir. Bu, yaygın gripten sorumlu olan influenza virüslerinin kullandığı yaygın bir stratejidir.

* Virüs, bağışıklık sistemi hücrelerinin içinde saklanabilir, böylece bağışıklık sistemi ona ulaşamaz. Bu, AIDS'e neden olan virüs olan HIV'in kullandığı bir stratejidir.

* Virüs, bağışıklık sistemine müdahale eden proteinler üretebilir. Bu, bazı herpes virüslerinin kullandığı bir stratejidir.

Virüslerin yarattığı zorluklara rağmen, insan bağışıklık sistemi genellikle bir enfeksiyonu eninde sonunda temizlemeyi başarır. Ancak bazı virüsler aylarca, hatta yıllarca sürebilen kronik enfeksiyonlara neden olabilir. Bu enfeksiyonlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir ve ölüme yol açabilir.

Virüs bulaşmasını önlemenin çeşitli yolları vardır:

* Aşı olmak. Grip, kızamık ve çocuk felci dahil olmak üzere bir dizi virüse karşı aşılar mevcuttur.

* İyi hijyen uygulamak. Buna ellerinizi sık sık yıkamak, öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatmak ve hasta insanlarla temastan kaçınmak da dahildir.

* Seks sırasında prezervatif kullanmak. Bu, HIV gibi cinsel yolla bulaşan virüslerin neden olduğu enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olabilir.

Size bir virüs bulaştığını düşünüyorsanız, doğru tanı konup tedavi edilebilmeniz için bir doktora görünmeniz önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]