Virüs doğuştan gelen bağışıklık tepkisinden kaçarsa hücrelerinize girebilir ve çoğalmaya başlayabilir. Bu noktada adaptif bağışıklık tepkiniz devreye giriyor. Bu, virüsü spesifik olarak hedefleyip etkisiz hale getirebilen proteinler olan antikorların üretimini içeriyor. Antikorlar, bir tür beyaz kan hücresi olan B hücreleri tarafından üretilir.
Adaptif bağışıklık tepkisi, antikorlara ek olarak T hücrelerinin aktivasyonunu da içerir. T hücreleri virüsle enfekte olmuş hücreleri tanıyıp öldürebilir, ayrıca B hücrelerinin antikor üretmesine yardımcı olabilir.
Bağışıklık tepkisinin enfeksiyonu temizlemesi için gereken süre kişiden kişiye değişebilir. Bazı durumlarda, kişiler yalnızca hafif semptomlar yaşayabilir, hatta asemptomatik bile olabilirler. Diğer durumlarda enfeksiyon zatürre, solunum yetmezliği ve ölüm gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
Yaş, genel sağlık durumu ve altta yatan tıbbi durumlar da dahil olmak üzere, COVID-19'un şiddetini etkileyebilecek bir dizi faktör vardır. Yaşlı, kronik sağlık sorunları olan veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin ciddi hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir.
Şu anda, insanları koronavirüse yakalanmaktan korumaya yardımcı olabilecek çeşitli aşılar mevcut. Aşılar, bağışıklık sistemini virüse karşı antikor üretmesi için uyararak çalışır. Bu, virüsün hücrelere girmesini ve çoğalmasını önleyerek ciddi hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.
Eğer koronavirüse maruz kaldığınızı düşünüyorsanız test yaptırmanız ve test sonuçlarını alana kadar kendinizi diğerlerinden izole etmeniz önemlidir. Eğer COVID-19 semptomları geliştirirseniz, özellikle de ciddi hastalığa yakalanma riskiniz daha yüksekse, tıbbi yardım almanız önemlidir.