COVİD-19 aşısı olmak virüsten korunmanın en etkili yoludur. İnsanların, Pfizer veya Moderna aşıları gibi iki dozluk bir serideki ikinci dozdan iki hafta sonra veya Johnson &Johnson aşısı gibi tek dozluk bir aşıdan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olduğu kabul edilir.
Aşı etkinliği
Aşı etkinliği, aşı olup hastalanmayan kişilerin yüzdesinin, aşı olmayıp hastalanan kişilerin yüzdesine oranıdır. COVİD-19 aşıları, ağır hastalıkları, hastaneye yatışları ve KOVİD-19'dan ölümleri önlemede oldukça etkilidir.
Aşının zaman içindeki etkinliği
Çalışmalar, Kovid-19 aşılarının en az altı ay boyunca etkili olduğunu gösterdi. Bazı çalışmalar, aşının etkinliğinin zamanla biraz azalabileceğini, ancak ciddi hastalık ve ölüme karşı korumanın hala yüksek olduğunu öne sürüyor.
Bağışıklığın azalması
Bağışıklığın azalması, vücudun bir enfeksiyonla mücadele etme yeteneğinin zamanla azalmasıdır. Aşılamadan sonra bağışıklığın zamanla azalması normaldir. Bu nedenle bazı COVİD-19 aşıları için takviye dozları önerilmektedir.
Takviye dozları
Takviye dozları, ilk aşılama serisinden sonra verilen aşının ek dozlarıdır. Ağır hastalıklara, hastaneye kaldırılmaya ve ölüme karşı korumayı artırmaya yardımcı olmak amacıyla, COVID-19 aşıları için takviye dozları önerilir.
Bağışıklık tepkisi
Bağışıklık tepkisi vücudun enfeksiyona karşı doğal savunmasıdır. Aşılar, vücudu enfeksiyondan koruyan antikorlar üretmek için bağışıklık tepkisini uyararak çalışır.
Antikor seviyeleri
Antikor seviyeleri kandaki antikor miktarıdır. Antikor seviyeleri bağışıklık tepkisinin bir ölçüsüdür.
Antikor seviyeleri ve koruma
Daha yüksek antikor seviyeleri enfeksiyona karşı daha fazla koruma ile ilişkilidir. Bununla birlikte, düşük antikor seviyelerinin bile ciddi hastalık ve ölüme karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini unutmamak önemlidir.
Antikor seviyelerinin süresi
Antikor seviyeleri aşılamadan sonra zamanla azalır. Antikor düzeylerinin süresi kişiden kişiye değişir. Bazı kişilerde daha uzun süre devam eden daha yüksek antikor seviyeleri bulunurken, diğerlerinde daha hızlı azalan daha düşük antikor seviyeleri olabilir.
Antikor düzeylerini etkileyen faktörler
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler antikor düzeylerini etkileyebilir:
* Yaş:Yaşlı yetişkinlerin antikor düzeyleri genç yetişkinlere göre daha düşük olma eğilimindedir.
* Altta yatan sağlık koşulları:Kanser veya diyabet gibi altta yatan belirli sağlık sorunları olan kişilerde antikor düzeyleri daha düşük olabilir.
* İlaçlar:Bazı ilaçlar bağışıklık tepkisini engelleyebilir ve antikor seviyelerini düşürebilir.
* Aşılamadan bu yana geçen süre:Antikor seviyeleri aşılamadan sonra zamanla azalır.
Takviye dozlarına ilişkin öneriler
COVID-19 nedeniyle ciddi hastalık riski daha yüksek olan kişiler için takviye dozları önerilir. Buna aşağıdaki kişiler dahildir:
* 50 yaş ve üzeri
* Altta yatan sağlık sorunları var
*Bağışıklık sistemi baskılanmış
* Hamileyseniz
* Uzun süreli bakım tesislerinde yaşamak
*Sağlık çalışanı mı
* Temel işçilerdir
Takviye dozlarının zamanlaması
Takviye dozlarının zamanlaması aşıya bağlı olarak değişir. Pfizer ve Moderna aşıları için ikinci dozdan en az altı ay sonra rapel dozların uygulanması önerilir. Johnson &Johnson aşısı için tek dozdan en az iki ay sonra rapel doz yapılması önerilir.
COVID-19 takviye dozunu kimler almalı?
12 yaş ve üzeri herkesin COVID-19 takviye dozu alması gerekir. Takviye dozları özellikle COVID-19 nedeniyle ciddi hastalık riski daha yüksek olan kişiler için önemlidir.
COVID-19 takviye dozunu nasıl alabilirim?
Doktorunuzun muayenehanesinden, eczanenizden veya sağlık departmanınızdan bir COVİD-19 takviye dozu alabilirsiniz. Takviye dozu almak için randevu almanıza gerek yoktur.