1. Amiodaron (Cordarone):Kalp ritmi bozukluklarında kullanılan bu ilaç, tiroid hormon düzeylerini artırabilir.
2. Antikoagülanlar (örn. Warfarin):Tiroid hormonları antikoagülanların metabolizmasını etkileyerek kan inceltici etkilerini değiştirebilir.
3. Beta blokerler (örn. Metoprolol):Kan basıncı kontrolü için kullanılan beta blokerler, hipertiroidizm semptomlarını maskeleyerek teşhis ve tedaviyi zorlaştırabilir.
4. Kalsiyum Takviyeleri:Yüksek kalsiyum alımı, tiroid hormonlarının emilimini engelleyebilir.
5. Kolestiramin ve Kolestipol:Bu kolesterol düşürücü ilaçlar tiroid hormonlarının emilimini azaltabilir.
6. Digoksin (Lanoxin):Tiroid hormonları, kalp yetmezliği ve atriyal fibrilasyon için kullanılan digoksinin toksisitesini artırabilir.
7. Östrojenler (örn. Oral Kontraseptifler):Östrojenler, tiroid hormonlarının metabolizmasını etkileyen tiroid bağlayıcı globulin (TBG) düzeylerini artırabilir.
8. Lityum:Tiroid hormonları, bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan lityumun metabolizmasını değiştirerek etkinliğinde potansiyel değişikliklere yol açabilir.
9. Proton Pompa İnhibitörleri (PPI'ler):PPI'ların uzun süreli kullanımı, birlikte alındığında tiroid hormonlarının emilimini azaltabilir.
10. Rifampin:Bu antibiyotik, tiroid hormonlarının parçalanmasını hızlandırarak etkinliğini azaltabilir.
11. Sertralin (Zoloft):Bir antidepresan olan Sertralin, tiroid hormonlarının metabolizmasını değiştirebilir.
12. Soya Ürünleri:Soya ürünlerinin aşırı tüketimi, tiroid hormonlarının emilimini veya metabolizmasını etkileyebilir.
Tiroid hormonu alan kişilerin, tiroid fonksiyonunun uygun şekilde izlenmesini ve yönetilmesini sağlamak için kullandıkları diğer ilaçlar, takviyeler veya bitkisel ürünler hakkında sağlık uzmanlarına bilgi vermeleri çok önemlidir.