1. Dinlenme: Bol bol dinlenin ve vücudunuzun iyileşmesine izin verin. Yorucu aktivitelerden kaçının ve kendinize iyileşmek için zaman tanıyın.
2. Nemlendirme: Su, bitki çayları veya çorba gibi bol miktarda sıvı içerek susuz kalmayın. Sıvılar mukusun inceltilmesine ve boğazınızın ve burun kanallarınızın nemli kalmasına yardımcı olur.
3. Nemlendirme: Havaya nem eklemek için bir nemlendirici veya buharlaştırıcı kullanın; bu, mukusun gevşemesine ve tıkanıklığın hafifletilmesine yardımcı olabilir.
4. Tuzlu Su Gargarası: Boğaz ağrısını hafifletmek ve iltihabı azaltmak için günde birkaç kez ılık tuzlu su ile gargara yapın.
5. Buhar İnhalasyonu: Tıkanıklığın giderilmesine ve mukusun gevşetilmesine yardımcı olmak için sıcak bir duştan veya bir kase sıcak sudan buharı içinize çekin.
6. Burun Sulaması: Fazla mukusu temizlemek ve burun tıkanıklığını gidermek için nazal tuzlu su spreyi veya irrigatör kullanın.
7. Reçetesiz İlaçlar: Gerekirse ateş, baş ağrısı, tıkanıklık veya burun akıntısı gibi semptomları hafifletmek için ağrı kesiciler (örn. ibuprofen veya asetaminofen), dekonjestanlar veya antihistaminikler gibi reçetesiz satılan ilaçları alabilirsiniz.
8. Tatlım: Bal boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bir kaşık bal alabilir veya ılık çaya ekleyebilirsiniz.
9. Tavuk Çorbası: Tavuk çorbası geleneksel olarak soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için kullanılmıştır. Anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğuna ve hidrasyon sağlayabildiğine inanılmaktadır.
10. Başınızı Kaldırın: Uyurken, daha kolay nefes almayı teşvik etmek ve burun tıkanıklığını azaltmak için başınızı ekstra yastıklarla yükseltin.
11. Tahriş Edici Maddelerden Kaçının: Solunum semptomlarını kötüleştirebilecek alerjenlere, dumana ve diğer tahriş edici maddelere maruz kalmaktan kaçının.
12. Sigarayı Bırakın: Sigara içiyorsanız sigarayı bırakmayı düşünün çünkü sigara içmek solunum rahatsızlıklarını kötüleştirebilir.
13. Monitör Belirtileri: Belirtilerinizi ve nasıl ilerlediklerini takip edin. Belirtileriniz devam ederse veya kötüleşirse ya da yeni belirtiler geliştirirseniz bir sağlık uzmanına danışın.
Solunum semptomlarınız şiddetliyse veya makul bir süre içinde düzelmiyorsa, sağlık uzmanınız tarafından sağlanan talimatlara uymayı ve onlara danışmayı unutmayın.