1. Süngerler:Süngerler su ortamlarında yaşayan sapsız hayvanlardır. Suyun içinden akmasını sağlayan kanallar ve odalardan oluşan bir ağ ile basit bir vücut planına sahiptirler. Süngerler, suda asılı duran, yakalanıp kanallardan filtrelenen küçük parçacıklarla beslenir. Gazların ve besin maddelerinin değişimi doğrudan vücut duvarından gerçekleştiği için dolaşım veya solunum sistemleri yoktur.
2. Denizanası:Denizanası, jelatinimsi bir vücuda sahip, serbest yüzen deniz hayvanlarıdır. Dolaşım veya solunum sistemleri yoktur ve bunun yerine gaz ve besin değişimi için difüzyona güvenirler. Oksijen ve karbondioksit doğrudan vücut duvarından yayılır ve besinler, gastrovasküler boşluk yoluyla sudan emilir.
3. Yassı Solucanlar:Yassı solucanlar, çeşitli habitatlarda yaşayan yumuşak gövdeli solucanlardır. Düzleştirilmiş bir gövdeye ve tüm vücuda yayılan bir sindirim boşluğuna sahip basit bir vücut planına sahiptirler. Yassı solucanların dolaşım veya solunum sistemi yoktur ve bunun yerine gaz ve besin değişimi için difüzyona güvenirler.
4. Yuvarlak Solucanlar:Yuvarlak solucanlar toprak, tatlı su ve deniz ortamları da dahil olmak üzere çeşitli habitatlarda yaşayan silindirik solucanlardır. Tüp benzeri bir sindirim sistemine ve sıvıyla dolu bir vücut boşluğuna sahip basit bir vücut planına sahiptirler. Yuvarlak kurtların dolaşım veya solunum sistemi yoktur ve bunun yerine gaz ve besin değişimi için difüzyona güvenirler.
5. Böcekler:Böcekler, oldukça verimli bir solunum sistemine sahip olan küçük eklembacaklılardır. Oksijeni doğrudan dokulara ve hücrelere taşıyan, trake adı verilen küçük tüplerden oluşan bir ağ aracılığıyla nefes alırlar. Böceklerin dolaşım sistemi yoktur, ancak hemokoel adı verilen, besinlerin ve hormonların vücuda dağıtılmasına yardımcı olan, sıvıyla dolu bir vücut boşluğuna sahiptirler.