1. Solunum Sistemi :
- Akciğerlerdeki Gaz Değişimi :Difüzyon akciğerlerdeki oksijen ve karbondioksit değişimi için çok önemlidir. Solunan havadaki oksijen, alveollerin ince duvarları boyunca onları çevreleyen kılcal damarlara yayılır. Eş zamanlı olarak karbondioksit kılcal damarlardan nefesle dışarı atılmak üzere alveollere yayılır.
- Kısmi Basınç Değişimleri :Difüzyon, daha yüksek konsantrasyonlu alanlardan daha düşük konsantrasyonlu alanlara doğru bir konsantrasyon gradyanı boyunca gerçekleşir. Akciğerlerde, alveollerdeki oksijen konsantrasyonu kılcal damarlara göre daha yüksektir, bu da oksijenin kan dolaşımına difüzyonunu sağlar. Tersine, alveollere kıyasla kılcal damarlardaki daha yüksek karbon dioksit konsantrasyonu, karbondioksitin kandan akciğerlere yayılmasını teşvik eder.
2. Dolaşım Sistemi :
- Dokulara Besin Dağıtımı :Oksijen ve besinler sırasıyla akciğerlerde ve sindirim sisteminde kan dolaşımına emildikten sonra vücuttaki çeşitli dokulara dağıtılmaları gerekir. Difüzyon, bu maddelerin kılcal damarlardan interstisyel sıvıya ve sonunda hücrelere hareketini sağlar.
- Kılcal Yapı :Kılcal damarların yapısı difüzyonu kolaylaştırır. Kan ve çevre dokular arasında etkin madde alışverişine olanak tanıyan, geniş yüzey alanına sahip ince, sızdıran duvarlardan oluşurlar.
- Atık Ürünlerin Değişimi :Difüzyon aynı zamanda karbondioksit ve metabolik yan ürünler gibi atık ürünlerin dokulardan kılcal damarlara geri alınmasını da kolaylaştırır. Bu atık ürünler daha sonra vücuttan atılmak üzere akciğerlere veya böbreklere taşınır.
- Kan Basıncının Rolü :Kan basıncı dolaşım sistemi içindeki difüzyonda hayati bir rol oynar. Yeterli kan basıncı, kılcal damarlarda yeterli bir akış hızının korunmasına yardımcı olur, dokulara sürekli oksijen ve besin sağlanmasını sağlar ve atık ürünlerin uzaklaştırılmasını destekler.
Genel olarak difüzyon, hem solunum hem de dolaşım sistemlerinde temel bir süreçtir; dış çevre ile vücut hücreleri arasında gaz ve besin alışverişini sağlar, hücresel solunumu destekler ve homeostaziyi korur.