* Beyin hasarı: Uçucu maddeler, beynin farklı bölümleri arasında mesajların iletilmesinden sorumlu olan beynin beyaz maddesine zarar verebilir. Bu hasar hafıza, dikkat ve yürütücü işlevlerde sorunlara yol açabilir.
* İşitme kaybı: Uçucu maddeler kulağın işitmeden sorumlu kısmı olan kokleaya zarar verebilir. Bu hasar kalıcı işitme kaybına neden olabilir.
* Böbrek hasarı: Uçucu maddeler kandaki atık maddelerin filtrelenmesinden sorumlu olan böbreklere zarar verebilir. Bu hasar böbrek yetmezliğine yol açabilir.
* Karaciğer hasarı: İnhalanlar vücudun detoksifikasyonundan sorumlu olan karaciğere zarar verebilir. Bu hasar karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
* Kalp hasarı: Uçucu maddeler vücuda kan pompalamaktan sorumlu olan kalbe zarar verebilir. Bu hasar kalp yetmezliğine yol açabilir.
* Akciğer hasarı: İnhalanlar nefes almaktan sorumlu olan akciğerlere zarar verebilir. Bu hasar solunum yetmezliğine yol açabilir.
* Kanser: Uçucu maddeler akciğer kanseri, boğaz kanseri ve burun kanseri de dahil olmak üzere artan kanser riskiyle ilişkilendirilmiştir.
Uçucu maddelerin kısa vadeli etkileri
* Baş dönmesi: İnhalanlar baş dönmesine, baş dönmesine ve bayılmaya neden olabilir.
* Baş ağrısı: İnhalanlar baş ağrısına neden olabilir.
* Bulantı: İnhalanlar bulantı ve kusmaya neden olabilir.
* Kusma: İnhalanlar kusmaya neden olabilir.
* Karışıklık: İnhalanlar kafa karışıklığına ve yönelim bozukluğuna neden olabilir.
* Halüsinasyonlar: Solunum maddeleri, olmayan şeyleri görme, duyma veya hissetme gibi halüsinasyonlara neden olabilir.
* Hezeyanlar: Uçucu maddeler, kişinin aksi yöndeki kanıtlara rağmen sahip olduğu yanlış inançlar olan sanrılara neden olabilir.
* Ajitasyon: İnhalanlar ajitasyona ve huzursuzluğa neden olabilir.
* Nöbetler: İnhalanlar nöbetlere neden olabilir.
* Koma: Uçucu maddeler derin bir bilinç kaybı durumu olan komaya neden olabilir.
* Ölüm: Solunum maddeleri ölüme neden olabilir.