Solunum ve dolaşım sistemleri arasında oksijen ve karbondioksit değişimi şu şekildedir:
1. Solunum :Nefes alma sırasında hava, burun veya ağız yoluyla akciğerlere girer. Hava trakea ve bronşlardan geçerek akciğerlerde gaz değişiminin gerçekleştiği küçük hava keseleri olan alveollere ulaşır.
2. Oksijen ve Karbon Dioksitin Difüzyonu :Alveollerde, solunan havadaki oksijen, ince alveol duvarlarından kan dolaşımına yayılır. Eş zamanlı olarak metabolizmanın atık ürünü olan karbondioksit kan dolaşımından alveollere yayılır.
3. Hemoglobinle Taşıma :Oksijen kan dolaşımına girdiğinde kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobine bağlanır. Hemoglobin vücuttaki çeşitli doku ve hücrelere oksijen taşır. Aynı zamanda karbondioksit hemoglobin aracılığıyla akciğerlere geri taşınır.
4. Nefes verme: Değişim süreci nefes verme gerçekleşene kadar devam eder. Soluk verme sırasında karbondioksit bakımından zengin hava akciğerlerden soluk borusu yoluyla, burun veya ağız yoluyla da vücuttan dışarı atılır.
Yani solunum sistemi oksijen ve karbondioksit değişimini kolaylaştırırken, maddeleri doğrudan dolaşım sistemine taşımaz. Bunun yerine kalp, kan damarları ve kandan oluşan dolaşım sistemi, solunum sisteminden gelen değişim gazları da dahil olmak üzere gazları, besinleri, hormonları ve atık ürünleri vücutta taşır.