Soğuk hava virüslerin yayılmasını kolaylaştıran koşullar yaratır ancak hastalığa neden olan soğuk algınlığı değil virüslerdir.
Soğuk havanın grip ve soğuk algınlığının yayılmasına nasıl katkıda bulunabileceği aşağıda açıklanmıştır:
1. Kuru Hava: Soğuk hava genellikle havanın kurumasına neden olur ve bu da burnu ve boğazı tahriş edebilir. Bu zarlar kuruduğunda virüsleri filtrelemede daha az etkili olurlar ve vücuda girmelerini kolaylaştırırlar.
2. Daha Yakın Yakınlık: Kış aylarında insanlar kapalı mekanlarda, başkalarına yakın olarak daha fazla zaman geçirme eğiliminde oluyor ve bu da virüs taşıyan biriyle temas olasılığını artırıyor.
3. Virüslerin Hayatta Kalma Süresinin Artırılması: İnfluenza virüsü gibi bazı virüsler, daha soğuk sıcaklıklarda yüzeylerde daha uzun süre hayatta kalabilir. Bu, birisinin bir yüzeye öksürmesi veya hapşırması durumunda virüsün daha uzun süre canlı kalabileceği ve o yüzeye dokunan diğer kişilere bulaşabileceği anlamına geliyor.
4. Bağışıklık Sistemine Etkisi :Soğuk sıcaklıkların bağışıklık sistemi üzerinde bir miktar etkisi olabilir. Vücut soğuk sıcaklıklara maruz kaldığında enerjiyi çekirdek vücut sıcaklığının korunmasına yönlendirir ve bu da bağışıklık tepkisinin etkinliğini geçici olarak azaltabilir.
Soğuk havanın belirli virüslerin yayılması için uygun koşullar yaratabilmesine rağmen hastalığa kendisinin neden olmadığını unutmamak önemlidir. Sıcak kalmak, iyi hijyen uygulamak (sık sık el yıkamak gibi), yeterince dinlenmek ve dengeli beslenme ve orta düzeyde egzersiz yoluyla sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak, soğuk algınlığı ve grip mevsiminde hastalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.