Tedaviden sonra bitlerin hayatta kalmasıyla ilgili olarak dikkate alınması gereken birkaç faktör:
1. Tedavi Etkinliği:Bit tedavilerinin etkinliği, kullanılan spesifik ürüne ve içindeki aktif maddelere bağlı olarak değişebilir. Bazı tedavilerin bitleri öldürmede diğerlerinden daha yüksek bir etkinlik oranı olabilir.
2. Direnç:Bazı durumlarda bitler belirli tedavilere karşı direnç geliştirerek tedavilerin etkinliğini azaltabilir. Bu, bitlerin zaman içinde belirli tedavilerin tekrar tekrar kullanımına maruz kaldığı bölgelerde daha yaygındır.
3. Eksik Kapatma:Tedavi doğru şekilde uygulanmazsa veya saç derisinin tamamı ve tüm saç tellerini kaplamıyorsa bazı bitler veya yumurtalar gözden kaçabilir ve hayatta kalabilir.
4. Yeniden Enfestasyon:Ortam iyice temizlenmez ve dezenfekte edilmezse, ilk tedavi sırasında yok edilmemiş olan hayatta kalan bitler veya yumurtaların yeniden istila etme riski vardır.
5. Tedavinin Zamanlaması:Tedavinin zamanlaması çok önemlidir. Bit yumurtaları, tedavilere yetişkin bitlere göre daha dirençlidir, bu nedenle hem bitlerin hem de yumurtalarının etkili bir şekilde ortadan kaldırılmasını sağlamak için tedavinin bit yaşam döngüsünün doğru aşamasında uygulanması önemlidir.
Bitlerin tamamen yok edilmesini sağlamak için, bit ilacıyla birlikte verilen tedavi talimatlarına uyulması, ortamın kapsamlı temizliği ve dezenfeksiyonunun yapılması ve gerekirse takip tedavilerinin dikkate alınması önerilir. Tedaviden sonra bitlerin hala mevcut olduğundan şüpheleniyorsanız, daha fazla değerlendirme ve rehberlik için bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.