Üreterlerin peristaltik kasılmaları böbrek pelvisinde başlar ve idrarı mesaneye doğru iter. İdrar, yerçekimi ve renal pelvis ve kalikslerin kasılmalarının oluşturduğu kuvvetle üreterlere akar. Normalde idrar böbreklerden mesaneye sürekli olarak akar; Böbrek pelvisindeki basınç nadiren 25 mm Hg'yi aşar.
Üreterlerin ana fonksiyonları şunlardır:
1. İdrarın taşınması: Üreterlerin temel işlevi idrarı böbreklerden mesaneye taşımaktır. İdrar böbreklerde üretilir ve daha sonra böbrekte huni şeklindeki bir boşluk olan böbrek pelvisine akar. Üreterler daha sonra idrarı böbreklerden mesaneye doğru taşır.
2. İdrarın saklanması: Üreterler ayrıca idrar için geçici depolama alanı görevi de görür. İdrar kesesi dolduğunda üreterlere idrar taşımanın durması için bir sinyal gönderir. Bu, mesane kendini boşaltana kadar idrarın üreterlerde birikmesine izin verir.
3. İdrar akışının düzenlenmesi: Üreterler, idrarın mesaneye taşınma hızını kontrol ederek idrar akışını düzenlemeye yardımcı olur. Bu, üreterlerin peristaltik kasılmalarının sıklığını ve gücünü değiştirerek yapılır.
Üreterler, idrarın böbreklerden mesaneye zamanında ve verimli bir şekilde taşınmasını sağlayarak üriner sistemde önemli bir rol oynar.